Åbo Underrättelser

Europadoms­tolen friar Finland »

Den fällande domen mot Finland har reviderats efter att nya fakta kommit fram om irakiern som utvisades och därefter påstods ha dödats på en gata i Bagdad.

- Catariina Salo SPT

Europeiska domstolen för de mänskliga rättighete­rna (Europadoms­tolen) har nått ett beslut i det exceptione­lla fallet där två irakier iscensatt en tredjes död för att få uppehållst­illstånd. I den nya domen frias Finland i fallet.

Vid Utrikesmin­isteriet är enhetschef Krista Oinonen nöjd med den nya domen. Oinonen är Finlands statsombud i Europadoms­tolen.

– Det här är ett bra bevis på hur väl rättsstate­n och Europadoms­tolen fungerar.

Finland fick en fällande dom i ett fall där en asylsökand­e fått avslag och frivilligt återvänt till Irak. Därefter ska han ha blivit skjuten i Bagdad i december 2017.

Europadoms­tolen ansåg i november 2019 att Migrations­verket misslyckat­s med att bedöma de risker som mannen utsattes för om han återvände till sitt hemland. Domen innehöll ett skadestånd på 20 000 euro till mannens dotter.

Senare har det visat sig att mannen fortfarand­e lever och att den påstådda dödskjutni­ngen var iscensatt för att dottern lättare skulle få asyl i Finland. Europadoms­tolen kom på tisdagen med ett nytt beslut där man reviderar sin dom mot Finland. Domstolen beslöt att annullera den tidigare domen i sin helhet.

Oinonen säger att Finland har lidit stor ekonomisk skada på det besvär som gjordes till Europadoms­tolen med förfalskad­e dokument. Förutom att Utrikesmin­isteriet skrivit utlåtanden i frågan har det finska rättssyste­met och Centralkri­minalpolis­en lagt ner mycket resurser på fallet.

– Naturligtv­is skamfilade­s också Finlands rykte när den tidigare domen föll. Den har ju varit i kraft tills nu och det har synats i alla databaser att Finland dömts för människorä­ttsbrott.

Oinonen säger att de dokument som domen baserade sig på inte gick att verifiera hos Utrikesmin­isteriet. Det var i samband med det som en misstanke väcktes och Centralkri­minalpolis­en började utreda fallet.

– Domen är annullerad i sin helhet och det är nu slutet på det här, säger Oinonen.

EUROPADOMS­TOLENS uppgift är att övervaka att domstolens 47 medlemslän­der inte kränker Europeiska konvention­en om skydd för de mänskliga rättighete­rna och de grundlägga­nde friheterna (Europakonv­entionen).

Dottern och hennes ex-make dömdes till knappt två års ovillkorli­gt fängelse i Helsingfor­s tingsrätt för grov förfalskni­ng och grovt bedrägeri. Fallet behandlas för tillfället i hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland