Åbo Underrättelser

Burförbud inom EU kan påverka grisar och värphöns »

Burar är bland de grymmaste redskapen inom djurhållni­ngen, anser Maria Lindqvist vid Djurskydde­t Finland. Jonas Laxåback vid SLC betonar att ett eventuellt förbud kräver en tillräckli­gt lång övergångsp­eriod.

-

Europeiska kommission­en vill avveckla användning­en av burar för lantbruksd­jur. I bakgrunden ligger ett medborgari­nitiativ, End the cage age, som samlade 1,4 miljoner underskrif­ter i EU varav nästan 40 000 i Finland.

”Burar som förhindrar djurens möjlighete­r att röra sig och bete sig normalt hör till de mest grymma redskap som människor har skapat för att maximera den ekonomiska vinsten på djurens bekostnad”, skriver Maria Lindqvist, tf verksamhet­sledare vid Djurskydde­t Finland, till SPT.

I Finland hålls drygt hälften av produktion­sdjuren i burar, enligt en jämförelse som har gjorts av Compassion in World Farming, organisati­onen som koordinera­de medborgari­nitiativet. I Sverige handlar det om färre än tio procent av djuren.

”Suggor kan tillbringa nästan halva året i burar där det endast är möjligt att stå eller ligga.”

Fixeringsb­urar används för att förhindra att en sugga klämmer ihjäl smågrisar som diar. Sverige har förbjudit burarna.

Enligt Lindqvist hålls tiotusenta­ls suggor i fixeringsb­urar i Finland varje år. Största delen av värphönsen, omkring 2 miljoner, hålls också i burar, medan omkring 100 000 nötkreatur hålls i trånga bås största delen av året.

”Det finns metoder som möjliggör produktion samtidigt som djuren får röra på sig.”

Därtill föds det upp omkring 4 miljoner pälsdjur i burar i Finland, men de har inte inkluderat­s i medborgari­nitiativet eller kommission­ens planer.

EUROPAPARL­AMENTARIKE­RN Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) stödjer kampanjen mot burarna och säger att var och en kan föreställa sig hur grymt det är med en bur där det inte ens går att vända sig.

– De djur som vi sätter på tallriken måste behandlas på ett sådant sätt att vi klarar av att se dem i ögonen, säger Pietikäine­n.

Medborgari­nitiativet började med kritik mot kaninuppfö­dning i Frank

 ??  ?? KAN SLÄPPAS FRIA. Europeiska kommission­en vill göra ett medborgari­nitiativ om burförbud till lag.
KAN SLÄPPAS FRIA. Europeiska kommission­en vill göra ett medborgari­nitiativ om burförbud till lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland