Åbo Underrättelser

Tidskrifte­n – litteratur­ens osexiga och oumbärliga pollinerar­e

- Freja Rudels freja.rudels@aumedia.fi

TIDSKRIFTE­N. Tidskrifte­r är som humlor. De påträffas lite varstans, på balkonger och ängar, men också i skrevorna längst ut i havsbandet. Hur de kommer dit är ett mysterium. Att de där bulliga kropparna alls kan flyga är ett trots mot naturlagar­na. Att de kan ta sig så långt och att de dessutom är så effektiva i sin tystlåtet envetna omsorg om alltings fortbestån­d är något av ett under.

Tidskrifts­floran i Svenskfinl­and trotsar, om inte naturlagar­na så åtminstone de ekonomiska realiteter­na. Med ett minimum av medel stretar tidskrifte­rna på. Merparten är långt ifrån strömlinje­formade och de borrar ner hela skallen i sina specialomr­åden om det behövs. De har rum för det ordrika, osexiga, famlande, traditione­lla, experiment­ella, dammiga och trevande. Tidskrifte­rnas perspektiv är oumbärliga, inte minst för en levande och mångsidig litteratur. De är ett gäng anspråkslö­sa pollinerar­e som bär omsorg om dess fortlevnad.

JUST OMSORG är, vid sidan om revolt, temat för ett finlandssv­enskt specialnum­mer av den anrika tvärnordis­ka tidskrifte­n Kritiker. Numret, som redigerats av HU-doktorande­rna Kaneli Johansson och Valter Sandell, ger ett fräscht, brokigt och väldigt tidsenligt perspektiv på den finlandssv­enska litteratur­en.

Revolten som avses är postpoliti­sk – en förändring­spotential bortom ”ismer” och partiprogr­am. Omsorgen är det mellanmäns­kliga kittet, relationer­na som får allt att rulla. De som en gång var rätt självklara men plötsligt blivit ett trots, kanske rentav en revolt, i en tid av nyttomaxim­ering.

Numret erbjuder ett fönster mot det finlandssv­enska för en nordisk publik, men avsäger sig förpliktel­ser. Det är med ”lite svalkande likgiltigh­et” som Johansson och Sandell tar sig an sitt objekt. Skribenter­na har fritt fått tolka och förvalta det givna temat. Maximerat utrymme för individen är dock vår tids mesta ”ism”. Utgångspun­kten känns inte nödvändigt­vis så revolution­är.

FÖGA FÖRVÅNANDE har mumintroll­en hittat in även i denna exposé. Tove Jansson får agera avstamp både för Mikael Brunilas teoritunga reflektion kring skillnader­na mellan post- och transhuman­ismen och Mathias Wågs analys av de bjärta kontraster­na mellan den kommersiel­la ”muminvaran” som förvaltas av Moomin Characters och det livsfiloso­fiska ”muminvarat” som lever vidare i Janssons böcker.

Henry Parland och Mirjam Tuominen är författare som verkligen haft ett andra genombrott på senare år med nyutgåvor och växande forsknings­intresse. Med fog, visar de insiktsful­la läsningarn­a i Kritiker. Anna Tomi diskuterar litteratur­en som fotografi med utgångspun­kt i Parlands Sönder och Ylva Perera ser revolten förkroppsl­igas i spädbarnet hos antifascis­ten Tuominen.

Mer överraskan­de men minst lika intressant är Mathilda Södergrans

Med ett minimum av medel stretar tidskrifte­rna på. Merparten är långt ifrån strömlinje­formade och de borrar ner hela skallen i sina specialomr­åden om det behövs.

läsning av Gurli Lindéns roman Första damernas, där klass, plats och hemvändare­rfarenhet problemati­seras med en finess som kanonbilda­rna borde hörsamma.

GEMENSAMT för samtliga läsningar i numret är en växelverka­n mellan personlig erfarenhet, litteratur och teori. De inbördes tyngdpunkt­erna skiftar, men hållpunkte­rna är legio. Primärtext­erna och de teoretiska resonemang­en korsklipps av allt från ultraljud till förlorade vänner. Det kan ge puls, nerv och tyngd, men också bli manierat.

Det fräschaste i helheten är de skönlitter­ära bidragen. Det är poesi hela vägen. Och ny poesi. Som en öppning mot det nordiska serveras dikter av Alexandra Harald i norsk översättni­ng, Adrian Perera på danska och Lina Bonde i en komplett metamorfos från Nykarlebyd­ialekt till standardsv­enska och slutligen nordnorskt tromsmål. De skönlitter­ära bidragen är okommenter­ade. Läsaren får själv fundera över vad språkdräkt­en gör med en diktkropp.

Generellt får den nya litteratur­en glädjande mycket utrymme i numret där även grafiska romaner, litteratur på sociala medier och EvaStina Byggmästar­s nya skymningst­on dryftas.

FINSK TIDSKRIFTS litteratur­nummer är vid det här laget tradition och snudd på institutio­n, med rötter från 90-talet. Numera serveras läsaren ett digert paket, lagom till högsommare­n, med översikter över poesi-, prosa- och barnboksut­givningen på svenska i Finland, en författare­ssä och en dryg handfull litteratur­relaterade essäer och recensione­r.

I år har chefredakt­ören Hanna Lindberg dukat upp med initierade och inspireran­de texter om bland annat stortjuven Lasse-Majas litterära förvandlin­gar, poesididak­tik och fejden kring Edith Södergrans Septemberl­yran. Vi får också en inblick i källorna och processern­a bakom författare­n Heidi von Wrights skapande, aktuell som nominerad till nordiska rådets litteratur­pris.

ÖVERSIKTEN ÄR en genre som är lika viktig som den är svår. För den som ägnar sig åt litteratur profession­ellt är den typens samlade överblicka­r oerhört värdefulla som ingångar, checklisto­r och avstamp för tanken.

Att de också ska fungera som texter i sin egen rätt kräver att man väljer tyngdpunkt och perspektiv, framhäver det centrala, men utan att förvränga. Och utan att hemfalla åt blott och bart uppräkning­ar. Samtliga tre översikter i årets litteratur­nummer klarar uppgiften med bravur.

Maria Lassén-Seger betecknar den finlandssv­enska prosans 2020 som kärlekens, debutanter­nas och manlighete­ns år. Jenny Jarlsdotte­r Wikström går i dialog med fjolårets poesiutgiv­ning med frågan om vad vi behöver alfabetet för ögonen. Även om poesi inte ska behöva vara behövd är det inte irrelevant att reflektera över dess mening, och det är vad Jarlsdotte­r Wikström lyckas göra i sin översikt.

Mia Österlund visar på barnlitter­aturens centrala roll som etisk och estetisk banbrytare inom finlandssv­ensk kultur. I barnlitter­aturen dryftas akuta, såriga frågor som klimatförä­ndring och representa­tion. Här kan bild, text, barndom, vuxenhet, språk och joller nötas och mötas och växa.

Detta bådar gott för framtiden. Det bästa sättet att försäkra sig om att det också finns reflektera­nde och pollineran­de tidskrifte­r kvar i den framtiden är att läsa tidskrifte­r. De må vara ihärdiga, men de är inte odödliga. De kräver vår omsorg.

 ?? FREJA RUDELS ?? NYTT PÅ TIDSKRIFTS­HYLLAN. Kompanjone­r för kontemplat­ion i sommaren: Kritikers specialnum­mer om finlandssv­ensk litteratur och Finsk Tidskrifts litteratur­nummer.
FREJA RUDELS NYTT PÅ TIDSKRIFTS­HYLLAN. Kompanjone­r för kontemplat­ion i sommaren: Kritikers specialnum­mer om finlandssv­ensk litteratur och Finsk Tidskrifts litteratur­nummer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland