Åbo Underrättelser

Sari från Kimitoön vann stor recepttävl­ing

» Sari Wikman driver företaget Laxtomten och tycker om att experiment­era med matrecept.

- Adrienne Westerback adrienne.westerback@aumedia.fi

Doften av rökt fisk stiger över gästhamnen i Dalsbruk på onsdagsmor­gonen.

Rökugnen som tillhör företaget

Laxtomten är i full gång när jag kliver ur bilen klockan nio. Då har Sari Wikman redan varit på plats vid sin röda försäljnin­gsbod i minst en timme.

– Om somrarna är jag här varje onsdag då det är torgdag och i år kommer jag dessutom också hit på söndagarna, säger hon.

NÄR SARI Wikman fick budet om att hon vunnit första pris i den inhemska recepttävl­ingen ”Lyckas med korn” (på finska: Onneksi on ohra) var det en mycket trevlig överraskni­ng.

– Jag blev väldigt glad! Det känns till viss del som en bekräftels­e av min matlagning, säger hon.

Tävlingen ”Lyckas med korn” arrangeras av Laitilan Kulttuurin tuki, projektet Kosthåll med konsumente­n i fokus (KulTa), samt projektet Vastuullis­ta proteiinia pöytään. Genom

tävlingen strävar man mot att hitta inspireran­de användning­ssätt av korn i matlagning­en.

KRING JULEN förra året upptäckte Sari Wikman flera recept där korn var en central ingrediens, och tillagade dem.

När en vän sedan tipsade henne om tävlingen som faktiskt hade kor

net som kärna, bestämde hon sig för att delta.

– Det lät roligt och intressant, så jag tänkte ”varför inte?” Dessutom tycker jag om korn, det har en unik smak, säger hon.

Hon skickade in sex olika recept, varav två gick till semifinal.

Vinnarbidr­aget är en efterrätt som hon har döpt till ”Korn à la Finland”, inspirerad av klassikern ”ris á la Malta”.

–Men i stället för ris är det såklart korn och citrusfruk­terna har jag bytt ut mot blåbärssyl­t. Det vita och blåa ger rätten en finländsk ton, tycker jag.

PÅ GRUND av coronaläge­t sköts tidtabelle­n för tävlingen upp med några månader och finalen som hölls i Logomo i Åbo den 8 juni kunde tyvärr inte bjuda in publik.

På plats fanns en jury bestående av matlagning­sexperter som provsmakad­e

alla finalister­nas rätter och bedömde dem. Huvudvinst­en är en upplevelse­kväll och middag för två personer med kornet som tema. Den kommer hon att få njuta av på gården Tipula i Letala i slutet av augusti.

MJÖSUND I Kimito blev Sari Wikmans hem år 1997. Innan det bodde familjen i Nagu där hon ansvarade över en liten krog i Kirjais. Hur det kom sig att flyttlasse­t bar av till just Kimitoön var främst en slump.

– Jag hade några bekanta som bodde här, i övrigt kände jag inte till orten alls. Men vi trivs bra. Det är lugnt här och jag tycker om att vara i naturen, säger hon.

När Sari inte experiment­erar i sitt eget kök driver hon företaget Laxtomten och jobbar som servitris på Viking Amorella.

Laxtomten grundade hon år 2010.

Det är en verksamhet genom vilken hon köper in och röker inhemsk fisk, och sedan säljer den antingen som sådan eller i form av olika rätter. Utöver inlagda sillar gör Sari bland annat egen kallrökt laxmousse, skagenröra med chili och fyllda tunnbrödsr­ullar.

Orsaken till att hon började driva en verksamhet kring just fisk, när hon själv inte fiskar, är helt enkelt att hon tycker mycket om fisk.

– Fisk är så mångsidigt, det passar till både vardag och fest, oberoende av säsong. Det ska vara fisk på sommaren men också till julen, konstatera­r hon.

FÖR TILLFÄLLET har Laxtomten återförsäl­jningsstäl­len också i Kimito, Sagu och Sommarnäs i Somero. Säsongen för företaget sträcker sig ungefär från påsk till slutet av augusti, med kommers också kring julen.

Sari har varit deltidspen­sionerad redan en tid, ett beslut som kändes rimligt eftersom heltidsjob­bet på Viking Line och verksamhet­en med Laxtomten blev en häftig utmaning.

SARI WIKMANS matlagning­sintresse kom när hennes barn, som nu är utflugna, var små. Hon började köpa kokböcker och fascineras särskilt av pionjärer i köket.

– Svenska Tore Wretman, som bland annat skapade rätten toast skagen, står mig särskilt nära hjärtat. Hans matlagning är inspireran­de.

För Sari är det viktigt att hela tiden utveckla sin egen verksamhet enligt rådande mattrender.

– Det betyder inte att jag plötsligt ändrar koncept, utan behåller de traditione­lla produktern­a medan jag tar influenser av sådant som är populärt. Som att till exempel lägga chili i skagenröra­n, förklarar hon.

Om det är något hon anser sig ha upptäckt under sin snart elvaåriga karriär som företagare, är det att hon har en näsa för vad folk tycker om i matväg.

– En fin bonus som kommer med jobbet är också alla människomö­ten. Det är alltid trevligt att prata med kunderna.

UNDER VÅR pratstund har kön till boden vuxit sig allt längre.

Folk frågar nyfiket om utbudet och Sari berättar vad som erbjuds i dag.

Enligt Sari har hon visserlige­n stamkunder, men för dem är det sällan förhandsbe­ställninga­r som gäller utan de föredrar att bestämma sig på plats. Detsamma gäller kunderna i allmänhet, de flesta gör spontanköp när de råkat gå förbi boden, säger hon.

Det kan man förstå.

Doften av nyrökta regnbågsfi­léer som fräser varje gång luckan till rökugnen öppnas skulle nog vem som helst ha svårt att motstå.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? RECEPTVINN­ARE. Sari Wikman som har företaget Laxtomten i Kimito vann första pris i den inhemska recepttävl­ingen ”Lyckas med korn” i år.
ADRIENNE WESTERBACK RECEPTVINN­ARE. Sari Wikman som har företaget Laxtomten i Kimito vann första pris i den inhemska recepttävl­ingen ”Lyckas med korn” i år.
 ??  ?? RÖKUGN. I Laxtomten köper man in fisken men röker den sedan själv på försäljnin­gsplatsen.
RÖKUGN. I Laxtomten köper man in fisken men röker den sedan själv på försäljnin­gsplatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland