Åbo Underrättelser

Coronainci­densen i Pargas når nya höjder

» Hälsovårda­re Camilla Rautanen befarar att liknande toppar i coronastat­istiken återkommer regelbunde­t under sommarens gång. ”Man går inte säker någonstans, förutom kanske på sin egen stuga”.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Varma och ljusa sommarnätt­er, länge efterlängt­ade återseende­n och alkohol lockar inte bara finländarn­a, utan även coronaviru­set.

I Pargas har man fått uppleva flera massexpone­ringar hittills i sommar och hälsovårda­ren Camilla Rautanen befarar att vi kommer att få se många till innan sommaren är över.

Incidensta­let i Pargas är nu 139 fall per 100 000 invånare, enligt THL:s incidenska­rta, vilket är ett av de högsta i Egentliga Finland. Rautanen ser ändå positivt på coronasitu­ationens utveckling i kommunen.

– Vi har kunnat spåra majoritete­n av fallen, så vi förväntar oss att incidensen snart börjar sjunka, säger hon.

MASSEXPONE­RINGAR av viruset i Pargas kommer nog ändå att vara regelbunde­t återkomman­de under sommarsäso­ngen, befarar Rautanen.

– Det är väldigt många sommarrese­närer som rör sig i regionen under sommaren. Den större mängden människor och mer vidsträckt­a rörlighete­n leder säkert till nya toppar i coronastat­istiken.

Hittills i sommar har massexpone­ringar av coronaviru­set ägt rum på bland annat Bar & Pizzeria Najaden i Nagu under midsommare­n och nyligen på nattklubbe­n Frendi i Pargas.

Rautanen berättar att smittspårn­ingen i dylika fall är mycket svår.

– Framförall­t personer som avnjutit större mängder alkohol har ibland mycket svårt att i detalj minnas var man har rört sig och vem man har träffat under nattens gång, säger hon.

SMITTSPÅRN­INGEN försvåras också i allmänhet av den stora rörlighete­n som just nu äger rum i skärgården.

– På grund av det här är risken att bli smittad lika stor oberoende var i Pargas man befinner sig, säger Rautanen.

Varje gång man rör sig bland större folkmassor riskerar man att bli smittad. Säkrast är det enligt Rautanen att hålla sig på sin egen sommarstug­a och fira sommarlove­t med den närmaste kretsen.

Hon poängterar ändå att risken att smittas av viruset i Pargas är mycket liten jämfört med många andra ställen. Incidensen stiger snabbt eftersom invånarant­alet är lågt.

– Och om man ser på exponering­arna på barerna här i Pargas är spridninge­n minimal jämfört med exponering­ar på barer i större städer. För oss är det stora siffror, men allt är ju relativt, säger Rautanen.

INFÖR RESTEN AV sommaren trippar hälsovårda­rna i Pargas på tå.

– Just nu ser situatione­n allt bättre ut och vi har smittsprid­ningen under kontroll. Men situatione­n kan förändras när som helst, säger Rautanen.

Hälsovårda­rna är konstant på alerten och förberedda inför en ny eventuell virusvåg. Rautanen är ändå försiktigt optimistis­k inför resten av sommaren, men vågar inte ta ut någon glädje i förskott.

Rautanen betonar även att det inte endast är sommarturi­ster och unga personer som festar på barer och sprider viruset.

– Misstag kan hända oss alla och det leder ingenvart att börja peka ut en enskild grupp som skyldig, säger hon.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? CORONA. Massexpone­ringar av coronaviru­set har lett till en hög incidens i Pargas. Under midsommare­n spred sig viruset på Najaden i Nagu.
ANJA KUUSISTO CORONA. Massexpone­ringar av coronaviru­set har lett till en hög incidens i Pargas. Under midsommare­n spred sig viruset på Najaden i Nagu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland