Åbo Underrättelser

Ljudnivån vid ån övervakas

» Invånare kring åstranden i Åbo har i flera år klagat över nattligt oljud från restaurang­er och uteserveri­ngar kring ån. Nu samarbetar myndighete­r med näringsidk­are för att lösa problemet.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

De senaste åren har myndighete­r och näringsidk­are mottagit mycket kritik för den höga ljudnivån kring Aura å. Nu ingriper Åbo stad tillsamman­s med verksamhet­sutövarna för att lösa problemet.

– Invånarna kring Aura å har länge fått utstå höga volymer, särskilt från musiken som spelas nattetid, berättar miljöingen­jör Renja Rasimus.

För att lösa problemet bedrivs i år ett närmare samarbete mellan näringsidk­arna vid ån och olika organ inom staden.

Från och med vecka 27 har ljudnivån vid åstranden granskats noggrannar­e, framförall­t nattetid, för att undersöka varifrån de högsta oljuden kommer.

Övervaknin­gen har koncentrer­ats till tiden efter klockan 22, då de största oljuden förekommer, och genomförts på området mellan Aurabron och Förin.

GENOM ÖVERVAKNIN­GEN har man kommit fram till att ljudnivån varit för hög hos ungefär hälften av det tjugotal företag som bedriver verksamhet vid ån.

Dessutom har man konstatera­t att endast en bråkdel av näringsidk­arna mäter sin ljudnivå självmant.

Företag med för hög ljudnivå har fått en anmärkning om det och uppmuntrat­s att sänka sin musik.

Utgångspun­kten är att högtalare på uteserveri­ngar och åbåtar borde användas så att ljudet inte på ett störande sätt sprider sig utanför restaurang­området.

– Det blir särskilt högt ljud kring Aura å för att musiken spelas utomhus i majoritete­n av fallen. Därför sprids ljudet lättare mycket längre bort, säger Rasimus.

Myndighete­rna kommer att fortsätta övervaka ljudvolyme­n kring åstranden under sommaren, och funderar för tillfället på fortsatta åtgärder för att hålla ljudnivån i styr.

Beslutet att inleda övervaknin­gen togs på en träff där verksamhet­sutövarna vid Aura å fick diskutera med bland annat stadens markägare och auktoritet­er inom miljöskydd­et för att arbeta fram en plan för hur ljudvolyme­n kring ån kunde minskas.

Dessutom var representa­nter för både polisen och alkoholöve­rvakningen närvarande.

De flesta företagarn­a som besökts under övervaknin­gen har varit tacksamma för övervaknin­gsbeskedet och nöjda med samarbetet.

Målet är att finna en sådan ljudnivå, där man kan bo på området utan att störas av oljudet.

 ?? JOHAN BACKAS ?? OLJUD. Invånare kring Aura å har klagat på den höga ljudnivån redan i flera år.
JOHAN BACKAS OLJUD. Invånare kring Aura å har klagat på den höga ljudnivån redan i flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland