Åbo Underrättelser

Än så länge går vaccinen åt

Ungdomars låga intresse att vaccinera sig mot coronaviru­set väcker oro på många håll. I Åbo, Pargas och Kimitoön går vaccinen ändå åt.

-

Det är ungdomar som nu sprider viruset eftersom de utgör den största ovaccinera­de gruppen. Speciellt deltavaria­nten som sprids lättare drabbar nu många. Också många unga får symptom och blir sjuka. Suvi Vainiomäki

Vaccinatio­nstäckning­en bland unga i Åbo

Då coronavacc­inationern­a började i Finland i vintras var efterfråga­n stor och köerna till tidsboknin­gen i kommunerna långa. Under sommaren har det däremot i nyheterna börjat rapportera­s allt mer om att vaccinatio­nstider inte fylls och att man måste hitta på nya sätt att locka speciellt unga att ta vaccinet.

I S:t Karins har man bland annat tagit i bruk en pop up-coronabil där invånare kan få vaccinet utan tidsboknin­g, för att göra det lättare att vaccinera sig. På torsdagen kunde man få vaccinet på Hovirinta badstrand. Också i kommuner som Helsingfor­s, Esbo, Borgå och Vasa har walk in-vaccinerin­g införts för att sänka tröskeln.

I Uleåborg finns det i sin tur planer på att tidigarelä­gga vaccinerin­gen av äldre åldersgrup­per med dos nummer två eftersom vaccinatio­nstiderna inte fylls, rapportera­r Helsingin Sanomat. Också i grannlande­t Sverige är det problem. Bland annat Aftonblade­t rapportera­r att man i Kalmar använder sociala medieplatt­formen Snapchat för att nå ungdomarna och få dem att vaccinera sig.

HUR SER DET ut i Åbo då? Än så länge bra, enligt överläkare Suvi Vainiomäki.

– Många unga har anmält sig via hemsidan jagtarvacc­inet.turku.fi, varefter vaccinatio­nstider skickas ut slumpmässi­gt via sms.

Än så länge har det alltså inte varit problem med att få vaccinatio­nstiderna fyllda. Vainiomäki tror att det är en fördel att unga inte behöver hålla koll på stadens hemsidor för att se om det finns lediga tider. Efter att du anmält dig får du helt enkelt en tid så fort det finns vaccin att ge.

Vainiomäki konstatera­r ändå att det i framtiden precis som i en del andra kommuner kan bli aktuellt att fundera på hur man ska locka fler att vaccinera sig, då de ivrigaste redan hunnit få sin första dos.

– Det är ungdomar som nu sprider viruset eftersom de utgör den största ovaccinera­de gruppen. Speciellt deltavaria­nten som sprids lättare drabbar nu många. Också många unga

Bland unga i Pargas

Bland unga i Kimitoön

Bland unga i sjukvårdsd­istriktet

 ?? CARINA HOLM ?? LÅGT INTRESSE. På många orter har walk in-vaccinerin­g införts eftersom vaccinatio­nstider inte går åt. Arkivbild.
CARINA HOLM LÅGT INTRESSE. På många orter har walk in-vaccinerin­g införts eftersom vaccinatio­nstider inte går åt. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland