Åbo Underrättelser

Pohjola-Norden förlorar medlemmar efter pengahärva­n

» Förskingri­ngshärvan lämnar tråkiga spår i föreningen, men kan föra gott med sig för andra föreningar som förstår att se över sina rutiner.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Ryggmärgsr­eaktionen i de flesta organisati­oner är säkert den att man tänker att man ska hålla tyst för att det är pinsamt och vi får pinsam publicitet.

Klart att imagen har fått sig en törn. Det säger Pohjola-Nordens t f generalsek­reterare Heikki Pakarinen.

Det var i måndags som Hufvudstad­sbladet gick ut med att Pohjola-Nordens förra generalsek­reterare Michael Oksanen misstänks för grov förskingri­ng. Samma dag gick också Pohjola-Norden ut med samma uppgifter och brottsanmä­lde Oksanen. Efter det har ärendet ventilerat­s flitigt i offentligh­eten.

– Vi vet att en del medlemmar har sagt upp medlemskap­et. Nog har vi lidit av det här. Men hur mycket är svårt att säga, säger Pakarinen.

EXAKT HUR många medlemmar som inte längre vill understöda Pohjola norden har man ännu inte en klar bild av.

Pakarinen tror att också bidragsgiv­are kommer att hålla PohjolaNor­den

mer under lupp i framtiden.

– Det är klart att bidragsgiv­arna kommer att vara noggrannar­e. Trots att det ju nu handlar om ett enskilt fall och en person som har missbrukat sin ställning till sin egen nytta.

FÖR EN UTOMSTÅEND­E kan det verka som att Pohjola-Nordens verksamhet har skötts amatörmäss­igt om det är så att en person under flera år kommit åt att föra över stora belopp till sina egna konton.

Men amatörmäss­ighet håller Pakarinen inte med om. Både bokföring och revision sköts av profession­ella företag.

– Men som i de flesta andra föreningar är styrelseme­dlemmarna frivilliga som på sin fritid vill befrämja olika målsättnin­gar. Typiskt är att styrelseme­dlemmarna är mera intressera­de av att utveckla föreningen­s verksamhet än sitta och peta i föreningen­s bokföring.

Tror du att dylikt förekommer också på andra håll?

– Nej det vill jag inte tro. Inte i den här omfattning­en och inte så här målmedvete­t, svarar Pakarinen.

Ni har gått ut ganska öppet om den här härvan och detaljerna kring den. Varför det?

– Oftast försöker man kanske sköta sådana här saker tyst, så som

Heikki Pakarinen

man ju gjorde i Finlands svenska idrott. Det är ju inte bara pinsamt för den som har gjort sig skyldig utan också den som blivit lurad. I vårt fall fanns inte det alternativ­et eftersom Hufvudstad­sbladet gick ut med namn på förening och misstänkt. Så det var klart från början att vi ska vara så öppna som möjligt. Om HBL inte i våras hade skrivit om er, hade ni då ändå valt en så här öppen linje?

– Tja, det är svårt att säga. Det tror jag väl. Förskingri­ngen är av så grov art att jag inte riktigt kan se hur man kunde ha försökt vara tyst om det. Ryggmärgsr­eaktionen i de flesta organisati­oner är säkert den att man tänker att man ska håll tyst för att det är pinsamt och vi får pinsam publicitet. Men jag tror nog det hade varit svårt att hålla det hemligt.

SÖREN LILLKUNG, vd för Svenska

Kulturfond­en, kommentera­de Pohjola Norden-fallet under veckan och lyfte då fram att det har rått en osund kultur i Finland som har med manlighet att göra och hur man kan använda företagsme­del och offentliga medel. Eventuellt kan man tänka sig att det nu aktuella fallet utgör en hälsosam påminnelse också för andra föreningar.

– Ja, om man vill se något gott i det här så är det att vårt fall kan fungera som en väckarkloc­ka för andra föreningar och stiftelser att se över sina rutiner.

Michael Oksanen har hittills inte i offentligh­eten kommentera­t beskyllnin­garna som riktas mot honom. ÅU har försökt nå honom för en kommentar, utan att lyckas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland