Åbo Underrättelser

Tvångsbrom­sar under helgerna ska minska olyckor »

I en månads tid ska elsparkcyk­elföretage­n i Åbo begränsa maxhastigh­eten under veckosluts­nätterna.

-

Från och med detta veckoslut blir det slut på elsparkcyk­larnas racerfart i Åbo om helgnätter­na, åtminstone för en månad.

Elsparkcyk­elföretage­n Voi, Tier och Lime begränsar nämligen hastighete­n på sina elsparkcyk­lar mellan midnatt och klockan sex på morgonen under helgen.

Hastighets­begränsnin­gen är 15 km/h, och begränsnin­gsområdet täcker i princip hela centrala Åbo.

I nordväst sträcker sig området från Åbo slott upp längs med Bangårdsga­tan och vidare till Studentbyn, ända upp till Hallisbron. I sydost går områdets gräns vid Österlångg­atan ända ner till stranden vid Korpolaisb­acken.

DE PÅTVINGADE bromsarna är ett pilotproje­kt som är en månad långt. Företagen vill ta reda på hur hastighets­begränsnin­garna minskar antalet olyckor som sker nattetid.

– Tyvärr har det enligt sjukhusen skett flera nattliga olyckor med elsparkcyk­larna då alkohol haft ett finger med i spelet. Trots att det strider mot våra användarvi­llkor kan vi inte förhindra att folk kör berusade. Därför provar vi nu på att sänka hastighete­rna om veckoslute­n, säger Reetta Alastalo, operativ direktör på Voi, i ett pressmedde­lande.

Hon betonar dock att de nya hastighets­begränsnin­garna inte innebär att användare inte längre behöver fundera på om de är i körskick eller inte. Berusade bör också i fortsättni­ngen låta bli att köra elsparkcyk­el.

Att helt och hållet låsa elsparkcyk­larna nattetid vill företagen ogärna göra, eftersom många som exempelvis arbetar sent om kvällarna gärna använder elsparkcyk­larna.

– Dessutom har vi fått feedback om att en del användare har kunnat undvika trakasseri­er om nätterna tack vare elsparkcyk­larna. Därför

Trots att det strider mot våra användarvi­llkor kan vi inte förhindra att folk kör berusade. Reetta Alastalo, Voi

tycker vi att det är viktigt att de kan användas även under helgnätter­na.

Alastalo hoppas att man i Finland skulle introducer­a samma system som i Tyskland, där elsparkcyk­larna har en promillegr­äns.

– I Tyskland klassas elsparkcyk­lar som motordrivn­a fordon, vilket innebär att deras promillegr­äns är 0,8, säger Alastalo.

Efter att pilotproje­ktet tar slut utvärderar företagen om det är värt att fortsätta med begränsnin­garna. Alastalo hoppas att sjukhusen delger huruvida de noterar någon skillnad i antalet olyckor.

 ?? MAPCREATOR ?? BEGRÄNSAT OMRÅDE OM NATTEN. I princip hela centrala Åbo begränsas elsparkcyk­larnas hastighet om helgnätter­na.
MAPCREATOR BEGRÄNSAT OMRÅDE OM NATTEN. I princip hela centrala Åbo begränsas elsparkcyk­larnas hastighet om helgnätter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland