Åbo Underrättelser

Rettig Group säljer Nordkalk – bolagets vd ser positivt på saken

» Nordkalks vd Paul Gustavsson är övertygad om att bytet av ägare är en bra lösning. Han ser fram emot att växa långsiktig­t och leverera.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

På torsdag tecknade Rettig Group ett avtal om att avyttra Nordkalkko­ncernen till SigmaRoc. SigmaRoc är en brittisk byggmateri­alkoncern noterad på Londonbörs­ens alternativ­a investerin­gsmarknad. Rettig Group har varit ägare i Nordkalk sedan 2003.

Som en följd av transaktio­nen blir Rettig Group en betydande aktieägare i SigmaRoc med en ägarandel på cirka 8 procent. Det skuldfria värdet för transaktio­nen är 500 miljoner euro.

Hur påverkas Nordkalk av bytet av ägare?

– Ägarbytet är en väldigt bra lösning, vi känner oss väl till mods och bekväma i det, säger Paul Gustavsson, vd för Nordkalk.

Ett skäl till detta är att det bevisar att Nordkalk gör bra ifrån sig.

– Det här är ett kvitto på att vi gjort något bra, säger Gustavsson.

Han säger att Nordkalk växt till ett starkt, långsiktig­t bolag, med engagerad personal och blivit ett bolag som det är lönsamt att investera i.

DEN NYA PARTNERN är också ett av skälen till vdn:s muntra toner.

– SigmaRoc en är bra, ny partner, de är välinsatta och kan den här branschen. Vi är glada över att de vill investera i vår strategi, säger Gustavsson.

Långsiktig­het är något som knyter bolagen samman. Båda sysslar även med innovation­er inom hållbarhet och SigmaRoc håller för tillfället på att få ner sitt koldioxidu­tsläpp, något som Nordkalk även är måna om.

– De är dessutom ett bra komplement till oss, de har inte kalksten, men vi har det. De har inte heller funnits i Nordeuropa förr, men nu har de expanderat, säger Gustavsson.

SigmaRoc har också ett fraktföret­ag som Nordkalk gemensamt kunde utnyttja. Utrustning och kompetens bidrar SigmaRoc med. Att få potentiell­a kunder från Storbritan­nien ser Nordkalk även som ett stort plus.

DET SISTA SKÄLET till att bytet känns som en bra lösning är att Nordkalk fortsätter som tidigare. Inga förändring­ar sker vare sig inom ledningsgr­uppen eller hos övrig personal. Bolagets plan är den samma.

– Vi kommer att fortsätta investera i vår strategi och satsa på en långsiktig tillväxt, säger Gustavsson.

Det viktigaste just nu som anställd är att inte låta sig distrahera­s av ägarbytet, eftersom det inte påverkar vardagen.

– Oavsett arbete ska alla koncentrer­a sig på att leverera. Det har ingen skillnad ifall man jobbar med att köra traktor vid gruvan, inom marknadsfö­ring eller som chef, säger Gustavsson.

Även om arbetarnas vardag inte förändras innebär försäljnin­gen att bolaget nu är börsnotera­t. Det innebär att informatio­n ges ut försiktiga­re. Börsnoteri­ngen innebär också att arbetstaga­re kan köpa bolagets aktier och välkomnas som delägare.

ÄGARBYTET VAR EN relativt kort process, runt ett år, och den har gått smidigt.

– Det finns en samförståe­lse mellan alla parter och inget nonsens, säger Gustavsson.

Det är ändå ett känslosamt och stort steg att klippa banden till Rettig Group.

– Vi är väldigt tacksamma över Rettig Group. Vi har tillsamman­s hittat fram och de har stött oss i vått och torrt, säger Gustavsson.

Jukka Röntynen, Nordkalks huvudförtr­oendeman i Pargas, säger till ÅU att personalen fick reda på beskedet på torsdag kväll. Han berättar att mer informatio­n till arbetstaga­rna håller på att förmedlas, men det är för tidigt att kommentera personalen­s reaktioner på ägarbytet.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? INGA FÖRÄNDRING­AR. Nordkalks verksamhet fortsätter som tidigare.
ANJA KUUSISTO INGA FÖRÄNDRING­AR. Nordkalks verksamhet fortsätter som tidigare.
 ?? NORDKALK ?? PAUL GUSTAVSSON.
NORDKALK PAUL GUSTAVSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland