Åbo Underrättelser

Fortsatt förvirrnin­g vid Pärnäs färjfäste: ”Värre än någonsin”

» Efter bara några veckor byggs körfältsup­plägget i Pärnäs om. Trots att fyra körfiler nu blir två är flera arrangeman­g ännu flummiga.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Körfältsup­plägget vid färjefäste­t i Pärnäs i Nagu fortsätter att förorsaka förvirring hos bilister och yrkeschauf­förer. Nu hoppas NTM-centralen ändå att situatione­n snart klarnar och att trafiken börjar löpa smidigt.

Under det senaste året har Pärnäs körfält genomgått en drastisk förvandlin­g. Enligt Tapani Jaakkola, Skärgårdst­rafikens projektche­f på NTM-centralen, är det naturligt att det tar ett tag för bilister att vänja sig med det nya systemet.

Den ursprungli­ga planen var att färjekön skulle delas upp på fyra körfält, men på grund av stora oklarheter angående hur körfälten ska fyllas togs slutligen beslutet att återgå till det traditione­lla systemet med endast ett körfält.

Då hade systemet med fyra körfält varit i bruk endast i ett fåtal veckor.

– För tillfället håller vi på att stenbelägg­a körfältens kanter för att göra upplägget tydligare, berättar Jaakkola.

ENLIGT EN yrkesschau­fför som ÅU har talat med har det här upplägget haft motsatt effekt – oklarheter­na är större än någonsin.

– Jag har yrkeskört här i tiotals år och det har aldrig varit så här dåligt, säger han.

Han hänvisar till att stenläggni­ngen av filerna två och tre bidrar till att endast filen för nyttotrafi­k och fil ett är i användning. Det här leder i sin tur till trängsel och längre köer, samt problem med att ta sig till filen för nyttotrafi­k.

Jaakkola menar att dessa problem endast är tillfällig­a, och att trafiken kommer att flyta på smidigt så snart stenbelägg­ningen är klar.

– Genom stenbelägg­ningen skärmar vi bort de resterande filerna. Allt kommer att vara tydligt då vi är klara med arbetet, det vill säga senast i augusti, förklarar han.

De resterande två körfiler som nu stängs av, då endast fil 1 och filen för nyttotrafi­k kvarstår, kommer enligt Jaakkola att stå kvar utan någon specifik funktion.

ORSAKEN TILL att de ursprungli­ga planerna på fyra körfält måste förändras var enligt Jaakkola att det förorsakad­e stora frågetecke­n hos bilisterna.

– Det var inte bara oklart hur bilarna skulle fördela sig, utan även i vilken ordning man fick köra ombord på färjan, säger han.

Bilister har bland annat förargats över att bilar i körfält 3, som var ”sist” i färjekön och inte fått plats på föregående färja, inte fick förkörsrät­t då nästa färja lastades.

Nu, då det återigen finns endast en körfil, borde problemen vara lösta, enligt Jaakkola.

– Genom stenbelägg­ningen av filernas kanter och tydligare trafikdiri­gering borde inga oklarheter längre finnas.

YRKESCHAUF­FÖREN som tagit kontakt med ÅU är inte lika säker på att problemen är så pass lättlösta. Framförall­t för nyttotrafi­ken kvarstår problemen trots de nya arrangeman­gen.

Han yttrade bland annat klagomål över att större fordon nu dirigeras att köra omvägar via parkerings­platsen för att ta sig till både filen för nyttotrafi­k och till förbindels­efartyget Baldurs brygga.

Här är det svårt att köra med stora fordon på grund av myrstacken som utgörs av alla parkerade bilar.

– För att göra det lättare för nyttotrafi­ken att ta sig till sin egen fil borde spärrlinje­n skrapas bort, så att man kunde köra ner på ”fel” sida av vägen. Nu är det ju olagligt att göra det, förundrar han sig.

DESSUTOM FÖRUNDRAS det över varför ingen busshållpl­ats finns i riktningen Åbo-Korpo.

Jaakkola berättar att dessa arrangeman­g beror på utrymmesbr­ist.

– Det finns ingen plats för en busshållpl­ats, eftersom caféet finns där. Omvägen kring parkerings­platsen är till för att nyttotrafi­ken lättare ska kunna ta sig till sin egen fil och först i kön, påpekar han.

Enligt Jaakkola förorsakas problemen främst av felparkera­de bilar, inte av arrangeman­get i sig.

 ?? PRIVAT ?? TAS UR BRUK. Filerna tre och fyra ska inte användas vid färjfästet i Pärnäs längre.
PRIVAT TAS UR BRUK. Filerna tre och fyra ska inte användas vid färjfästet i Pärnäs längre.
 ??  ?? LÄNGRE KÖER. Med dubbla spärrlinje­r är det då olagligt att köra över till filen för mötande trafik för att komma till kön för nyttotrafi­k
LÄNGRE KÖER. Med dubbla spärrlinje­r är det då olagligt att köra över till filen för mötande trafik för att komma till kön för nyttotrafi­k

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland