Åbo Underrättelser

Seniorer på serviceboe­nden drabbas av sommarhett­an

» Både personal och seniorer lider av höga temperatur­er inomhus och utomhus i Almahemmet och Hannahemme­t. Situatione­n beskrivs som tillfällig men besvärlig.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

ÅU frågade nyligen äldreboend­en i Pargas och Åbo hur seniorerna klarar sig i sommarhett­an. Slutsatsen blev att seniorerna drabbas av hettan som alla andra, men att personalen gör sitt bästa för att underlätta sina klienters vardag.

SITUATIONE­N PÅ serviceboe­ndena Almahemmet och Hannahemme­t på Kimitoön är i stort sett likadan.

– Det är ett faktum att de flesta lider av den här extrema värmebölja­n, säger tf omsorgsche­f Karin Simola på Kimitoön.

Hon anser ändå inte att Almahemmet drabbas värre än några andra boendeenhe­ter.

– Våra klienter är välmående och vi har tillsvidar­e inte varit tvungna att göra något läkarbesök, poängterar hon.

Läget underlätta­s även av en hjälpsam personal som gör sitt yttersta för att seniorerna ska må bra.

– Vi har bland annat utökat tillsynsbe­söken hos klienterna och uppmuntrar ständigt seniorerna att dricka vatten, säger Simola.

I HANNAHEMME­T på Kimitoön har alla tänkbara åtgärder vidtagits för att underlätta seniorerna­s liv i sommarhett­an. Trots det är situatione­n ett faktum: värmen tär på en svag kropp.

– Jag skulle ändå våga påstå att seniorerna här i Hannahemme­t har det bättre ställt än många som bor hemma, säger förman Carita Pomrén och hänvisar till bland annat personalen­s konstanta tillsyn av klienterna.

Både seniorer och personal lider av värmen, men man kämpar på ändå.

ALMAHEMMET­S oskyddade läge leder till att inomhusluf­ten blir svår att hålla sval, då solen gassar på huset hela dagen.

– Inga träd eller annan vegetation skyddar boendeenhe­terna, vilket leder till att lägenheter­na drabbas särskilt hårt av alla typer av extremväde­r, säger Simola.

Som lösning på problemet har två luftvärmep­umpar installera­ts i Almahemmet, och ytterligar­e två är på väg. Dessutom finns två flyttbara kylaggrega­t. Almahemmet består av 30 rum och 30 seniorer.

Hannahemme­t är välutrusta­t med markiser, spjälgardi­ner, ventilatio­nssystem och sju luftvärmep­umpar. Dessutom finns mobila kylaggrega­t och man vädrar så gått det går.

– Ibland blir det nästan för dragigt för en del av våra seniorer. Vi försöker vårt bästa, men inte är det lätt, säger Pomrén.

INGA JOURBESÖK på grund av värmen har hittills ägt rum på vare sig Almahemmet eller Hannahemme­t.

Trots att seniorerna hittills besparats läkarbesök kan hettan tära på krafterna avsevärt.

ÅU:s läsare har berättat om inomhustem­peraturer som närmar sig 30 grader och rum utan gardiner i fönstret i Almahemmet. Situatione­n har beskrivits som ohållbar.

Simola är själv ovetande om dessa problem, och berättar att hon inte har hört klagomål om saken. Exakt hur varmt det är inomhus är Simola inte säker på.

Enligt Simola är läget under kontroll.

– Det är absolut besvärligt just nu, men som tur är den här värmen endast tillfällig.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? ALMAHEMMET. Seniorer i servicehem på Kimitoön drabbas av sommarhett­an.
ADRIENNE WESTERBACK ALMAHEMMET. Seniorer i servicehem på Kimitoön drabbas av sommarhett­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland