Åbo Underrättelser

Kimito torg mår bra på sin nya plats

» Byalaget hoppas nu få fortsätta utvidga verksamhet­en inför kommande somrar.

- Adrienne Westerback 045-1373663 adrienne.westerback@aumedia.fi

Det är en livlig trafik bland bodarna och stånden på Kimito torg vid kulturhuse­t Villa Lande på fredagen.

Besökarna stannar för att köpa fisk, grönsaker och blommor eller tittar förbi bara för att få sig en kopp kaffe med dopp.

Mona Söderblom, ordförande för Kimito Centrums Byalag, menar att flytten av torget från den tidigare platsen har gett marknaden det uppsving den behövde.

– Nu hoppas vi bara få stanna kvar här, säger hon.

Kimito torgs framtid har varit en fråga som bekymrat byalaget redan en längre tid innan flytten och ännu förra säsongen residerade man på den egentliga torgplatse­n bakom Villa Lande.

Enligt Söderblom finns det inget större fel på det torget i sig, men det var helt enkelt malplacera­t i förhålland­e till allt annat i byns centrum och lyckades därmed aldrig komma till sin fulla rätt.

Efter diskussion­er med Kimitoöns kommun kom man slutligen överens om att torgverksa­mheten skulle få börja hålla till kulturhuse­ts framsida, invid den nya parken.

Flytten ägde rum under våren i år och stod klar inför säsongspre­miären den 28 maj.

FÖR TILLFÄLLET har byalaget lov att ha sina tre röda försäljnin­gsbodar på trottoaren i närheten av caféet Cake My Ways uteserveri­ng.

Men eftersom övriga försäljare­s verksamhet inte får plats på den sparsamma arealen, har man tillåtelse att vid behov använda delar av den intilligga­nde parkerings­platsen.

Det här menar Söderblom har väckt en del kritik bland invånare. Dels har man ifrågasatt nödvändigh­eten i användning­en av parkeringe­n, dels beklagat sig över att parkerings­utrymmet blir begränsat.

Söderblom ställer sig skeptisk till kritiken.

– Jag köper inte att det skulle bli parkerings­brist för att vi stå här fyra timmar, en dag i veckan. Visst kan det vara tjockt med bilar här nu under högsäsonge­n, men det finns många fler parkeringa­r med flera tomma rutor runt omkring som kan användas, säger hon.

HITTILLS ÄR de två kommande somrarnas torgverksa­mhet framför Villa Lande tryggade, sedan ska en utvärderin­g göras.

Från byalagets sida hoppas man eventuellt kunna utvidga försäljnin­gsplatsen på parkeringe­n, samt mot den bakomligga­nde parken, eftersom flytten trots allt inneburit en märkbar skillnad i kommersen.

– På det förra stället hade vi svårt att få försäljare, i år har vi nästan inte behövt fråga alls utan de dyker upp ändå, säger Söderblom.

Utöver byalagets tre bodar, varav två är i användning den här sommaren medan den tredje ännu väntar på att tas i bruk, finns omkring en handfull övriga torgstånd på platsen.

De flesta är lokala företagare, men också försäljare utanför Kimitoön har dykt upp.

MOTTAGANDE­T AV den nya torgplatse­n har trots allt ändå varit gott och det är man i byalaget mycket nöjda över. Men både Mona Söderblom och byalagskol­legan Sussi Gustafsson poängterar att det inte finns en strävan efter att växa sig lika stort som onsdagstor­gen i Dalsbruk, som redan hunnit frodas i många år.

– Vi har inte en likadan torgkultur här uppe och det kommer vi knappast någonsin att få. Men för oss är det positivt att det hålls litet och mysigt, konstatera­r Gustafsson.

FÖRUTOM förhoppnin­garna om att få fortsätta utveckling­en av torgplatse­n, jobbar man i byalaget också med nya idéer på annat håll.

En av dessa sådan är planerna på en äventyrsgo­lf inne i byns centrum.

– Det är en av mina drömmar, som jag gärna ser att kunde bli verklighet, säger Söderblom. Precis som allt annat kräver det ju förstås omfattande finansieri­ng, men om allt går väl kommer vi i alla fall att ha ett första möte om saken med kommunen i höst.

Kimito Centrums Byalag vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till med flytten av torgbodarn­a till sin nya plats, samt allt övrigt talkoarbet­e.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? KOMMERS. Besökarant­alet har ökat märkbart sedan flytten.
ADRIENNE WESTERBACK KOMMERS. Besökarant­alet har ökat märkbart sedan flytten.
 ??  ?? GLADA. Mona Söderblom (t.h.) och Sussi Gustafsson från Kimito Centrums Byalag är mer än nöjda med flytten av torgverksa­mheten till framsidan av kulturhuse­t Villa Lande i Kimito Centrum.
GLADA. Mona Söderblom (t.h.) och Sussi Gustafsson från Kimito Centrums Byalag är mer än nöjda med flytten av torgverksa­mheten till framsidan av kulturhuse­t Villa Lande i Kimito Centrum.
 ??  ?? TORGSTÅND. Utöver livsmedels- och blomförsäl­jning är torget också öppet för vem som helst att komma och ställa upp ett loppisbord.
TORGSTÅND. Utöver livsmedels- och blomförsäl­jning är torget också öppet för vem som helst att komma och ställa upp ett loppisbord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland