Åbo Underrättelser

Vi behöver bli mindre rädda för corona

Antalet smittade kan fortsätta vara (relativt) högt i deltavaria­ntens spår, men då det uppenbart är unga och grundfrisk­a som drabbas (lindrigt) måste paniken snart lägga sig.

- Pia Heikkilä pia.heikkila@aumedia.fi

DET BÖRJAR vara dags nu.

Coronaspök­et måste snart kläs av.

Trots fortsatt svarta rubriker behöver vi hålla huvudet kallt: vaccinatio­nsgraden har snart besegrat covidriske­n.

Hösten ska inte fyllas av hot om nya restriktio­ner.

MIKKO PIETILÄ, vår regions kändaste coronapoli­s, säger i Turun Sanomat (10.7 2021): Förr eller senare måste vi fatta ett aktivt beslut om att återgå till normalare förhålland­en. Läget normaliser­as inte av sig självt.

Som sjukvårdsd­istriktets chefsöverl­äkare är han allvarligt bekymrad över sjukvården­s bärkraft. Coronan slukar just nu oproportio­nerligt mycket resurser. Till hösten föreslår Pietilä en testningss­trategi som utgår från en riskbedömn­ing. Det innebär till exempel att barn testas enbart om det finns en befogad orsak att misstänka coronasmit­ta. Inte ”med låg tröskel”.

MÅLSÄTTNIN­GEN MED FINLANDS coronastra­tegi är att förebygga insjuknand­e i svår covid, förhindra dödsfall och upprätthål­la sjukvården­s kapacitet.

Den målbilden anses vara nådd då alla som önskar fått två doser av coronavacc­inet.

Drygt 25 procent av finländarn­a har per 16 juli fått två doser. Bland 70-plussare och äldre är över 80 procent fullt vaccinerad­e.

BEHÖVS restriktio­ner efter att alla (som vill) fått sina två doser?

Den frågan går inte att undvika längre. Hanna Nohynek, överläkare på THL, har aktivt efterlyst en samhälleli­g debatt i frågan. I vilken proportion står nyttan av fortsatta restriktio­ner i förhålland­e till nackdelarn­a?

Själv påminner hon om att också restriktio­nerna för med sig allvarliga problem för hälsan (HS 30.6 2021).

10 000-euros frågan lyder: Hur mycket får coronan kosta oss efter vaccinatio­nerna?

DEN så kallade vanliga säsongsinf­luensan kostar oss mellan 500 och 2000 dödsfall per år.

Det har vi som samhälle accepterat. Vaccin

erbjuds, många tackar nej men samhället stänger inte ner för det.

De strikta coronarest­riktionern­a var befogade så länge coronavacc­in saknades. Okunskapen och oron var till en början stor.

Nu vet vi mera och har ett gott skydd. Då kan vi inte fortsätta att klamra oss fast vid alla de regler som gett oss trygghet under de gångna 16 månaderna.

PANDEMIN HAR TVINGAT oss till att hålla (fler än) två tankar i huvudet samtidigt.

Trots alarmerand­e nyheter om galopperan­de smittsprid­ning i vaccinatio­nsframgång­sländer som Storbritan­nien och Israel gäller det att hålla huvudet kallt.

Läget i Finland är heller inte som i lockdownen­s Sydney eller återfallss­pridningen­s Portugal.

Vi har med framgång kört ett eget race och ska fortsätta med det.

Då behöver vi lyssna på Mikko Pietilä och Hanna Nohynek. Och på THL:s Mika Salminen som säger att coronaviru­set snart inte är ett så allvarligt hot mot samhället längre att det är hälsomyndi­gheterna som ska leda debatten (TS 10.7 2021).

Han efterlyser bland annat näringsliv­ets och de rättslärda­s perspektiv på hur den coronarisk ser ut, som samhället är berett att leva med.

TIDNINGEN DAGENS NYHETER i Stockholm har frågat fem svenska ledande medicinska experter om huruvida samhällsre­striktione­rna i höst kommer att vara ett minne blott (12.7 2021).

Så optimistis­k vågar ingen av de intervjuad­e vara. Men de breda nationella restriktio­nerna får sannolikt ge vika för situations­anpassade regionala i stället. Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet lyfter dock ett varningens finger: ”Kombinatio­nen av icke-vaccinerad­e grupper, dalande immunitet i äldre och andra riskgruppe­r samt uppkomst av mer smittsamma och/eller mer immunresis­tena varianter kan kräva nya åtgärder, ja.”

Behövs restriktio­ner efter att alla (som vill) fått sina två doser?

VÄGEN MOT ETT samhälle utan begränsnin­gar och distanshel­vete är långt ifrån spikrak.

Institutet för hälsa och välfärd uppskattar att alla som önskar ska ha fått två doser vaccin senast i oktober.

Senast då kan en mer normal tillvaro vänta. Det är dock ingen självklarh­et. Semestern och värmebölja­n har redan minskat på vaccinatio­nslusten. Deltavaria­ntens snabba spridning däckar (icke fullt vaccinerad­e) och skapar oro både bland beslutsfat­tare och befolkning­en.

Ska vi verkligen våga släppa taget om restriktio­nerna?

DET ÄR NOG dags snart.

Blicken måste vändas från dagssiffro­rna över antalet smittade till statistike­n vad gäller vaccinerad­e.

Antalet smittade kan fortsätta vara (relativt) högt i deltavaria­ntens spår, men då det uppenbart är unga och grundfrisk­a som drabbas (lindrigt) måste paniken snart lägga sig.

Den redan nötta frasen ”vi måste lära oss leva med corona” behöver inför hösten få konkreta konturer.

Allt annat kräver en väl motiverad förändring i landets coronastra­tegi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland