Åbo Underrättelser

Hur länge får vi följa med ”dagens coronasiff­ror”?

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

Den senaste veckan har coronan igen toppat nyheterna. Antalet konstatera­de fall har börjat öka i rask takt, nya restriktio­ner har införts och evenemang som fotbolls EM och Hangöregat­tan har lett till stor smittsprid­ning.

Själv kunde jag åtminstone inte ana då de första coronarest­riktionern­a infördes, att viruset ännu skulle vara så starkt närvarande i vår vardag långt över ett år senare. Kanske lika bra så, det hade varit betydligt svårare att acceptera situatione­n om jag hade förstått hur långvarigt det skulle bli.

Då jag packade väskorna i Montreal i mars 2020 för att åka hem från mitt utbyte var jag naiv nog att tro att hela pandemin skulle blåsa över på någon månad. Kanske jag till och med skulle hinna åka tillbaka och avsluta terminen där.

Oj så fel jag hade.

UNDER DET gångna året har coronan blivit vardag. Att gå i butiken utan munskydd känns naket, då man ser folkmassor på TV ryggar man automatisk­t tillbaka och man är otroligt medveten om varenda nysning man släpper på offentliga platser.

Att kolla dagens coronasiff­ror har blivit en slags omedveten vardagsrut­in, nästan som att kolla temperatur­en ute.

VACCINATIO­NERNA ger ändå hopp om en coronafri framtid. Samtidigt visar senaste tidens utveckling med deltavaria­nten att det är för tidigt att ropa hej.

Så länge vaccinatio­nstäckning­en inte är tillräckli­gt hög i världen finns risken att viruset muterar och nya varianter ställer till det igen. Det får mig att stilla undra varför man läser så mycket nyheter om länder i västvärlde­n som förbereder sig för att börja ge en tredje dos till den egna befolkning­en. BBC rapportera­de nyligen att personer över 50 i Storbritan­nien ska få en tredje dos i höst (BBC 1.7 2021), Israel meddelade i söndags att riskgruppe­r ska börja få den tredje dosen (HS 13.7 2021) medan den nationella expertgrup­pen för vaccinfråg­or i Finland i slutet av juni uppmanade myndighete­rna här att börja förberedel­serna för en eventuell tredje vaccindos (ÅU 6.7 2021).

SAMTIDIGT HAR vaccinatio­nerna i vissa länder knappt kommit i gång. I mitten av maj hade var tredje nordamerik­an och var fjärde europé fått åtminstone en vaccindos. I Asien var siffran en av 20, i Afrika bara en av 73 (Kehitysleh­ti nr.2/2021).

Visserlige­n är jag ingen hälsoexper­t, men enligt mig låter det avigt att deltavaria­nten dominerar rubrikerna och skapar oro här, samtidigt som man talar om vaccindos nummer tre istället för att fokusera på en mer jämn fördelning.

Tills vaccinatio­nstäckning­en i världen blir tillräckli­gt hög får vi helt enkelt leva med att coronasitu­ationen när som helst snabbt kan ändra. Antagligen får vi fortsätta att följa med dagens coronasiff­ror ännu en tid framöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland