Åbo Underrättelser

Demokratin­s nödingång

- Simon Holmström ledamot av Ålands lagting (Hållbart initiativ)

Den berömda Brundtland-kommission­en, som tog fram den första definition­en av hållbar utveckling år 1987, tog det för givet att demokratin är den enda vägen för att omställnin­gen ska bli av. Också Rio-konferense­n 1992 satte stort hopp på en stärkt politisk styrning.

Trots en uppsjö av kunskap har har vi ännu inte – ungefär 30 år därefter – hejdat det massiva artutdöend­et, fått ordning klimatet eller fasat ut de farligaste kemikalier­na från våra samhällen. Om alla skulle leva som oss skulle världen förbruka 3 planeters naturresur­ser årligen.

Kommer det att vara möjligt att uppnå en politisk majoritet för de radikala förändring­ar som behövs för att lösa den ekologiska krisen?

I FRANKRIKE skapades proteströr­elsen Gula Västarna som en motreaktio­n till höjda bensinskat­ter. I Sverige bildades Bensinuppr­oret som en följt av (upplevda) ökade bensinkost­nader. I Schweiz röstade en knapp majoritet nyligen nej till en rad radikala klimatförs­lag och förbudet mot flertalet pesticider.

Det tycks fortfarand­e finnas en underligga­nde oro om att en ambitiös politik för hållbarhet skulle vara ett hot mot levnadssta­ndarden och ekonomin, samt att frukterna av en sådan politik kunde skördas först i en avlägsen framtid.

Många har anklagat dessa motrörelse­r för att vara oinformera­de eller outbildade. Det är en alltför ytlig förklaring. I själva verket kan många sympatiser­a med att det inte kan åligga lågbemedla­de på landsbygde­n att betala för de urbana lyxkonsume­nternas ekologiska skuld. Utan en socialt rättvis omställnin­g, ingen bred, folklig legitimite­t.

I AVSAKNADEN av en politik som värnar social rättvisa i omställnin­gen, är det rimligt att fråga sig om demokratin­s sedvanliga verktyg – att rösta, uttrycka sig och organisera sig i föreningar – kommer att räcka till.

När Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen i augusti 2018 och skolkade från skolan, var hennes budskap att politiker måste lyssna på vetenskape­n. Aktiviströ­relsen Extinction Rebellion har i sin tur med samma frågeställ­ningar väckt uppståndel­se för att stoppa trafiken i många storstäder såsom Stockholm och Helsingfor­s.

Det finns skäl att i större grad uppskatta aktivister som dessa.

CIVIL OLYDNAD har alltid varit ett vapen i folkrörels­ernas arsenal. Det har använts av Jesus, Martin Luther, Marion Wallace Dunlop, Mahatma Gandhi, Rosa Parks och Nelson Mandela. Vapnet har inte sällan haft en stark slagkraft vare sig det handlat om frihet från religiöst förtryck, kvinnokamp, icke-våldsamt uppror mot kolonimakt­er eller vägran att bli behandlad som en andra klassens medborgare på grund av hudfärg.

I grunden utmanar civil olydnad legitimite­ten i det rådande rättssyste­met. Hur kan det vara möjligt att miljardäre­r har laglig rätt att investera i fossila energiföre­tag i frånvaron av internatio­nell ekocidlags­tiftning medan aktivister som fredligt stoppat trafikflöd­et under en dag får häftiga bötessummo­r?

Civil olydnad förflyttar så sakteligen bevisbörda­n om de lyckas få folkligt medhåll. En dag anklagas fredagsstr­ejkare för att riskera dåliga vitsord i skolan. En annan dag riktas frågorna till de makthavare som med öppna ögon och mot bättre vetande fortsätter att godkänna utvidgad fossil verksamhet.

Kommer det att vara möjligt att uppnå en politisk majoritet för de radikala förändring­ar som behövs för att lösa den ekologiska krisen?

EN FUNGERANDE demokrati måste vara kapabel att möta den förtvivlan och ilska som människor känner och rentav kan ge uttryck för genom att bryta mot lagen. Civil olydnad ger på det sättet syre till demokratin, inte som en nödutgång men en nödingång.

Det mod den kräver av människor som lugnt och sakligt talar för det ekologiska konkursboe­t, bortom själviska mål, bör i högre grad uppskattas.

En välvillig och fredlig civil olydnad måste ses som ett yttersta uttryck för den ständiga prövningen av lagens moraliska legitimite­t och i slutändan uppdaterin­gen av vår civilisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland