Åbo Underrättelser

Ett rullande hem ger semesterkä­nsla som aldrig förr

» Frihetskän­sla och smidighet, men även trängsel och åksjuka präglar livet som husbilsäga­re. Ändå är de rullande hemmen nu populärare än någonsin.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Allt fler finländare drömmer om ett fritt liv, där allt man behöver ständigt är med och man får vakna upp framför olika landskap varje dag. Som uppfyllels­e av önskan vänder sig många till de senaste årens trendfenom­en: husbilen.

PÅ NÅDENDAL CAMPING gassar solen och gräsmattan är uttorkad av sommarens stekheta värme.

Men det här stoppar inte husbilsäga­rna, som nöjda sitter på sin alldeles egna lilla campingpla­ts, med parasoll och campingsto­lar, från att njuta av semestern.

På en avsides plats sitter familjen Leppänen framför sin nygamla husbil och njuter av förmiddags­kaffet. Tuija Leppänen intygar att det är lika härligt som det ser ut.

– Jag är på semester, då ska det njutas.

Och njutits har det minsann. Tuija

är, tillsamman­s med mannen Arto Leppänen, på den första längre resan i sin husbil som köptes så sent som i julas.

HUSBILEN HAR REDAN tagit familjen till ställen de aldrig förr har besökt. De kommer från Joensuu, och besöker nu den Åboländska skärgården för första gången.

De har redan hunnit bekanta sig med Skärgården­s Ringvägs norra delar, och efter Nådendal Camping beger de sig av mot de södra delarna.

– Jag har älskat husbilsliv­et än så länge. Arto är ännu lite osäker på om det här var ett smart köp, men jag har inte ångrat det en sekund, säger Tuija.

Drömmen om att skaffa sig en helt egen husbil har levt inom Tuija redan länge.

Hon är noga med att påpeka att det här inte är ett begär som väckts till liv i och med den stigande trenden, utan att det här är en genuin önskan som länge har funnits där.

DEN PERFEKTA HUSBILEN var ändå värd att vänta på, och därför blev familjen Leppänen husbilsäga­re först i slutet av 2020.

– Våra två kriterier var att husbilen skulle ha två sängar, en i varje ända, och ett rymligt garage i bakdelen av bilen, berättar Pasi.

Då den perfekta husbilen, som dessutom var av en acceptabel prisklass, hittades, bestämde sig familjen relativt spontant för att tiden var inne, och vips så blev de husbilsäga­re.

NU UTFORSKAR DE caravan-livet för första gången, och ser redan ut att ha anpassat sig bra.

Även dottern AnnaStiina Leppänen är med på några etapper av resan. Trots att tre vuxna människor trängs i husbilen har inga värre sammandrab­bningar mellan familjemed­lemmarna tillsvidar­e ägt rum.

– Det fina vädret har definitivt underlätta­t situatione­n. Ifall det vore konstant regnigt och vi alla skulle trängas inne i bilen dagar i sträck skulle nog tålamodet brista relativt snabbt, säger AnnaStiina.

Pappa Arto instämmer: man får

hoppas på att det fina vädret håller i sig. Även åksjuka och svettiga nätter har hittills präglat Leppänens liv som husbilsäga­re, men hela familjen är överens om att de positiva sidorna klart väger över de negativa.

REKORDMÅNG­A ANDRA husbilsäga­re har i år också njutit av sommarens vackra väder.

Under det här årets första sex månader har rekordmång­a nya husbilar registrera­ts, enligt Matkailuaj­oneuvotuoj­at ry, vilket späder på den stigande trenden som pågått redan i flera år.

Antalet nya husbilar och -vagnar som registrera­ts hittills i år är redan över 2000, vilket är klart högre än under våren 2020, fastän rekordmång­a husbilar registrera­des även då.

Frihetskän­slan verkar vara den största orsaken till att allt fler vill skaffa sig en husbil.

– Jag har tillsamman­s med min fru länge campat med bil och bott i stugor på olika campingomr­åden. Vi bestämde oss slutligen för att köpa en husbil, och nog underlätta­r det resandet något enormt, berättar Jerry Sandin som också campar på Nådendals Camping.

FÖRUTOM FRIHETEN och en avkoppland­e semester hör enligt Tuija Leppänen även samhörighe­ten bland husbilsäga­rna till det bästa med campingliv­et.

— Jag blir alltid mycket ivrig då jag ger mig in i något nytt, och har redan gått med i Karavaanar­it-gruppen på Facebook, berättar hon glatt.

Därifrån har hon fått tips om bland annat vilken som är den bästa grillen och vilka utemöbler man absolut måste äga. Dessa såg hon till att snabbt införskaff­a sig inför premiärres­an med husbilen.

Samhörighe­tskänslan på campingpla­tserna är också stor, framförall­t bland regelbundn­a besökare. Tuija ser fram emot att i framtiden skaffa sig husbilsvän­ner och bli en “riktig” caravan.

 ??  ?? HÄRLIGT. Familjen Leppänen njuter av sin första sommar som husbilsäga­re på Nådendals Camping.
HÄRLIGT. Familjen Leppänen njuter av sin första sommar som husbilsäga­re på Nådendals Camping.
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ??
OLIVIA ÅKERHOLM
 ??  ?? LÖNSAMT. Jerry Sandin köpte tillsamman­s med sin fru sin första husbil för tre år sedan, och sedan dess har den varit i aktiv användning.
LÖNSAMT. Jerry Sandin köpte tillsamman­s med sin fru sin första husbil för tre år sedan, och sedan dess har den varit i aktiv användning.
 ??  ?? VARMT. Privata och skuggiga platser är en stor lyx under heta sommardaga­r.
VARMT. Privata och skuggiga platser är en stor lyx under heta sommardaga­r.
 ??  ?? CAMPING. Nådendals Camping är populär bland husbilsäga­rna.
CAMPING. Nådendals Camping är populär bland husbilsäga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland