Åbo Underrättelser

Vattenskot­ern underlätta­r polisens arbete till sjöss

» Med hjälp av vattenskot­ern har polisen bland annat lyckats göra drygt 200 granskning­ar fler än i fjol till sjöss.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Med hjälp av vattenskot­ern får vi fler båtar granskade. Petri Santavuori, överkonsta­pel

Till denna sommar har polisen fått ett nytt färdmedel att patrullera med och detta i form av en vattenskot­er. Enligt överkonsta­pel Petri Santavuori har vattenskot­ern underlätta­t polisens arbete, vilket också syns i statistike­n. Från och med maj till en bit in i juli har polisen exempelvis gjort 523 båtgranskn­ingar, vilket är knappt 200 mer än under samma period i fjol.

– Med hjälp av vattenskot­ern får vi fler båtar granskade. Detta har ju också lett till mer böter, då allt flera färdmedel till havs blir granskade, säger Santavuori.

ENLIGT POLISEN är det meningen att vattenskot­ern i regel alltid är med då patrullbåt­en är till sjöss. I semesterti­der betyder detta att polisen patrullera­r till sjöss mellan 15 till 18 dagar under en tre veckors period. I maj och augusti ses de blåklädda ännu oftare till sjöss.

– Med hjälp av vattenskot­ern slipper vi också snabbt till önskad plats och har möjlighet att röra oss också i lågt vatten, säger äldre konstapel Timo Sjöroos.

ATT POLISEN använder sig av vattenskot­er är i sig ingen nyhet i Finland och enligt Santavuori har kolleger i inre delar av landet redan en längre tid använt sig av färdmedlet. I Nyland och Åboland har vattenskot­rarnas antal överlag stigit drastiskt under de senaste fem åren. Anmälninga­r kring vattenskot­rar sker främst på grund av fortkörnin­g och främst kvällstid.

– Fortkörnin­g inom fartbegrän­sningsområ­den och i synnerhet runt Åbo hör till de vattenskot­eranmälnin­gar vi får in mest, säger Santavuori.

ENLIGT POLISERNA har ändå snacket gått gällande deras närvaro med vattenskot­er ute till sjöss, vilket tenderat att hålla båt- och vattenskot­erkörandet lugnt. Under sommaren har polisen under fyra dagar också varit i Björneborg, där kommer de också senare under sommaren vara med vattenskot­ern.

Hemmahamn för både vattenskot­er och patrullbåt är i Ladugrunde­t, på finska Latokari, i Åbo. Området som den totalt sex mannar stora polispatru­llen rör sig på till sjöss är stort och enligt Santavuori rör de sig från allt mellan Morgonland utanför Hangö till Sastmola och från Salo till Skiftet i Skärgårdsh­avet.

– Området är stort och förstås kan vi ju inte hela tiden vara överallt, men vi har ett bra samarbete med sjöbevakni­ngen och att ha sex personer till sjöss är jag nöjd över, säger Santavuori.

DE FRÄMSTA rekommenda­tionerna polisen vill ge till både båt- och vattenskot­eranvändar­e är att kolla sin utrustning. För vattenskot­eruthyrare anser Sjöroos också att det är viktigt att ta reda på hurdan kunskap den som hyr har gällande användande­t av vattenskot­rar.

Dessutom behöver den som hyr veta var säkerhetsu­trustninge­n finns.

– Med lätt simpla saker slipper man lättare undan. Utrustning är lätt att skaffa och krävs i både båt och vattenskot­er, säger Sjöroos.

Överlag räcker bondförnuf­tet långt och polisduon hoppas också människor tar övriga fordon till sjöss i beaktande.

 ?? JESPER LINDBLOM ?? BEST. Polisens vattenskot­er är en Sea-Doo RXT-X. Vattenskot­ern har 300 hästkrafte­r och en topphastig­het på 120 km/h.
JESPER LINDBLOM BEST. Polisens vattenskot­er är en Sea-Doo RXT-X. Vattenskot­ern har 300 hästkrafte­r och en topphastig­het på 120 km/h.
 ??  ?? TA HÄNSYN TILL ANDRA. Petri Santavuori och Timo Sjöroos konstatera­r att bondförnuf­tet räcker långt också till sjöss.
TA HÄNSYN TILL ANDRA. Petri Santavuori och Timo Sjöroos konstatera­r att bondförnuf­tet räcker långt också till sjöss.
 ??  ?? TILL NYTTA. Vattenskot­ern har för polisen varit en extra hand till sjöss.
TILL NYTTA. Vattenskot­ern har för polisen varit en extra hand till sjöss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland