Åbo Underrättelser

De flesta vill inte att kommunerna belastas med flera uppgifter

» Majoritete­n, 59 procent, av finländarn­a anser att kommunerna i och med social- och hälsovårds­reformen i första hand bör effektivis­era verksamhet­en och åtminstone inte direkt överta nya uppgifter.

-

Tjänstemän, företagare, pensionäre­r, högutbilda­de och personer i medelklass­en anser oftare än genomsnitt­et att kommunerna inte bör åta sig nya uppgifter, utan att verksamhet­en i början bör effektivis­eras.

Enligt undersökni­ngen är detta en åsikt som anhängare till Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet och Centern har i högre grad än genomsnitt­et.

Det visar en undersökni­ng som har utförts av Kommunala utveckling­sstiftelse­n.

15 procent anser att nya uppgifter kan tas i stället för de uppgifter som slopas, medan 26 procent är osäkra. Medborgaro­pinionen har inte förändrats mycket lite, sedan den senaste undersökni­ngen som gjordes för fyra år sedan.

Majoritete­n, eller 54 procent, av medborgarn­a anser att kommunerna på eget initiativ bör öka sitt ansvar för främjandet av sysselsätt­ningen. 53 procent anser att kommunerna bör öka ansvaret för tekniska tjänster och miljöåtgär­der.

Enligt Kommunala utveckling­sstiftelse­n kan man utifrån dessa resultat dra slutsatsen att ansvaret inom vissa uppgiftsom­råden kan utökas i framtiden.

Två av fem finländare skulle vara beredda att ställa ytterligar­e krav på kommunerna när det gäller boendeserv­ice och nästan två av fem skulle vara redo att öka åtgärderna för att utveckla idrottsanl­äggningarn­a.

De resultat som nu presentera­s liknar resultaten från en motsvarand­e undersökni­ng som gjordes 2017. Den största skillnaden är att fler vill satsa på att förbättra idrottsanl­äggningarn­a och idrottspot­entialen i framtiden.

Sammanlagt 1 027 intervjuer genomförde­s i undersökni­ngen. De som svarat represente­rar befolkning­en i Finland, med undantag för Åland, som fyllt 18–79 år. Felmargina­len i undersökni­ngsresulta­ten är som störst knappt tre procentenh­eter, enligt Kommunala utveckling­sstiftelse­n.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? BEREDDA ATT SATSA. Två av fem finländare är beredda att satsa på upprustnin­gar av idrottsanl­äggningarn­a. På bilden idrottshal­len Littoisten monitoimit­alo i S:t Karins.
MIKAEL PIIPPO/SPT BEREDDA ATT SATSA. Två av fem finländare är beredda att satsa på upprustnin­gar av idrottsanl­äggningarn­a. På bilden idrottshal­len Littoisten monitoimit­alo i S:t Karins.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland