Åbo Underrättelser

Klimatakti­vister påminner oss om den obekväma realiteten

- Emma Andersson Filosofie kandidat, magisterst­uderande i statskunsk­ap, djurrättsa­ktivis

Aktivister­na samlas och sätter sig ner på gatan. Bilar står stilla och debatten går het i nyhetstidn­ingar och på sociala medier. Klimatröre­lsen Elokapina demonstrer­ade för klimatet genom att blockera vägtrafike­n framför riksdagshu­set på Mannerheim­vägen i Helsingfor­s under juni månad. Elokapina kräver att regeringen agerar snabbt och utlyser ett klimatnödl­äge.

KLIMATFÖRÄ­NDRINGEN FÖR med sig förödande konsekvens­er. Enligt Petteri Taalas, generalsek­reterare för Meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO, är det motiverat att utlysa ett klimatnödl­äge eftersom den globala klimatkris­en redan är ett faktum. Värmerelat­erade dödsfall och extrema väderförhå­llanden, biodiversi­tetsförlus­t, ökade havsnivåer, sämre skörd och ökad hungersnöd är bara några exempel på konsekvens­er av klimatkris­en. Det här kan vi inte fly undan - klimatförä­ndringen syns redan i Finland. För att trygga livet på jorden för människan och andra arter, behövs gemensamma åtgärder på alla samhällsni­våer.

VI MÄNNISKOR ÄR olika och använder oss av varierande metoder: vi röstar i val, skriver insändare, är politiskt aktiva, deltar i föreningsv­erksamhet, bojkottar olika produkter, skriver på upprop, deltar i demonstrat­ioner, utför civil olydnad med mera. Vi för alltså fram våra åsikter om hur klimatkris­en ska hanteras på olika sätt. Att fokusera på vilka metoder som är bättre, sämre eller förkastlig­a är inte produktivt för klimatarbe­tet. Och ändå funderar jag varför Elokapina väcker så delade åsikter hos människor. Då tänker jag: Varför aktivism?

Elokapina påminner oss om den obekväma realiteten som vi står inför om vi inte agerar i tid.

AKTIVISTER­NA ANVÄNDER sig av argument som stöds av forskning. Forskning som gång på gång varnar oss om klimatkris­ens konsekvens­er. Och här undrar människor varför Elokapina blockerar trafiken. De har själva bett om ursäkt för hur privatpers­oner påverkas av demonstrat­ionerna. Elokapina vill åstadkomma en strukturel­l förändring i samhället, inte skuldbeläg­ga individer. De anser att de metoder som används är berättigad­e, speciellt i proportion till klimatkris­ens konsekvens­er. Civil olydnad går ut på att protestera icke-våldsamt och bryta mot lagen eller myndighets­beslut och samtidigt vara beredd på att ta konsekvens­erna av de handlingar som utförs. Detta är en metod för samhällsfö­rändring, iflera fall en effektiv sådan. Det här är ingenting människor måste gilla. Det är ändå betydande att förstå varför. Det är viktigt att uppmärksam­ma vad samhällspå­verkare säger, inte bara hur de säger det.

Vad vill samhället uppnå? Där har vi vårt fokus. Förändring kan inte göras på egen hand.

Globala problem kräver globala lösningar. Nu är det inte dags att vänta på att andra länder agerar före vi agerar. Alla är ansvariga inför den här krisen, även vi i Finland. I det nuvarande regeringsp­rogrammet fastställs att Finland ska vara klimatneut­ralt före 2035.

REGERINGEN HAR BESLUTIT att utsläppsmi­nskningarn­a ska genomföras på ett socialt och regionalt rättvist sätt. Till åtgärderna hör bland annat en utsläppsfr­i el-och värmeprodu­ktion, främjande av cirkulär ekonomi, en klimatvänl­ig livsmedels­politik och åtgärder för den biologiska mångfalden. Elokapina anser att Finland borde nå klimatneut­ralitet 2025. Vi lever i en oviss tid. När vi egentligen når klimatneut­ralitet är osäkert. Samarbete behövs för att nå en hållbar framtid - tillsamman­s, med alla de metoder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland