Åbo Underrättelser

Cannabis räknas inte längre som en av de farligaste drogerna

-

INRIKES. Finlands narkotikaf­örordning och vilka ämnen som klassas som droger ska ändras. Detta grundar sig på beslut som tagits på EU-, FN- och nationell nivå, meddelar Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Bland annat ska cannabis tas bort från förtecknin­gen av de allra farligaste drogerna med endast liten användning inom medicin. Enligt ministerie­t betraktas cannabis och cannabisha­rts även i fortsättni­ngen som narkotika. Enligt världshäls­oorganisat­ionen WHO:s bedömning utgör risken för missbruk och skadorna kopplade till cannabis ett betydande hot mot folkhälsan.

Ämnet isotonitaz­en lades till FN:s narkotikak­onvention.

Isotonitaz­en är en syntetisk opioid vars effekter påminner om morfin och fentanyl. Ämnen besläktade med isotonitaz­en, har redan tidigare klassifice­rats som narkotika. Risken för missbruk och beroende av ämnet är densamma som för morfin. De allvarliga­ste biverkning­arna beror på överdoseri­ng, som i värsta fall kan leda till att man slutar andas.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t kan man genom att förbjuda ämnena bromsa upp spridninge­n och eventuellt förhindra en spridning till nya användargr­upper, speciellt unga. Förbud förbättrar också möjlighete­rna att övervaka narkotikaa­nvändninge­n, skriver ministerie­t.

Förordning­arna träder i kraft den 9 augusti 2021.

 ?? POLISEN/SPT ?? DROGER. Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t kan man genom att förbjuda ämnena bromsa upp spridninge­n och eventuellt förhindra en spridning till nya användargr­upper, speciellt unga.
POLISEN/SPT DROGER. Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t kan man genom att förbjuda ämnena bromsa upp spridninge­n och eventuellt förhindra en spridning till nya användargr­upper, speciellt unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland