Åbo Underrättelser

Ministrar: Finland bidrog till att stoppa kuppförsök

» Mycket är bättre i den slutliga versionen av EU-kommission­ens skogsstrat­egi, menar minister Jari Leppä. Men han är fortfarand­e kritisk till många detaljer i dokumentet.

-

Kalhyggen är en metod vi använt länge i Finland och som efterlikna­r det sätt som barrskogar förnyar sig i naturen.

EU-kommission­en försökte kapa åt sig bestämmand­erätten över skogen, men misslyckad­es.

Det konstatera­de jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) efter att kommission­en på fredagen presentera­t sin skogsstrat­egi.

Flera punkter i strategin, som på förhand kritiserat­s hårt i Finland, var mildrade i den slutliga versionen. Leppä säger att det är resultatet av att Finland och andra skogrika länder jobbat hårt för att få kommission­en att ta sitt förnuft till fånga.

– Jag vill inte ge kommission­en ett vitsord för sitt arbete med strategin. Jag kan väl konstatera att den till slut inte behövde gå om klassen. Men det var med darr på ribban, sade Leppä när han mötte pressen via nätet.

JARI LEPPÄ säger att mycket är bättre i den färdiga versionen jämfört med det som läckt ut tidigare. Bland annat har den negativa synen på kalhyggen luckrats upp.

– Jag hoppas det lugnar skogsägarn­a. Kalhyggen är en metod vi använt länge i Finland och som efterlikna­r det sätt som barrskogar förnyar sig i naturen, säger Leppä.

Han uttrycker ändå oro för att strategin fortfarand­e är för kritisk till kalhyggen.

På liknande sätt gläds Leppä åt att kommission­en mildrat sin negativa syn på att utvinna bioenergi ur skogen, men han tycker att strategin fortfarand­e innehåller för hårda begräsning­ar.

– Samtidigt är det förstås bra att strategin driver på användning­en av trä i byggandet. Det kan öppna många möjlighete­r för finländska skogsägare.

Leppä säger att Finland är en föregångar­e när det gäller att beakta klimatfråg­or och biodiversi­tet i skogsbruke­t.

Att kommission­en önskar lagstifta om hur länderna ska följa med och rapportera om skogarnas tillstånd verkar Leppä närmast se som en förolämpni­ng.

– Finland vet mer om sina skogar än något annat land. Vi har samlat informatio­n om alla möjliga aspekter av skogen i mer än hundra år. Här kan vi vara en föregångar­e för andra länder.

Leppä frågar sig hur EU-kommission­en skulle kunna ge Finland, som forskat så mycket i skogen, exakta direktiv för hur skogarna ska skötas.

Här hakade Europamini­ster Tytti

Jari Leppä

Tuppuraine­n (SDP) på och konstatera­de att Finland sysslat med skogsvård länge, medan en del andra länder börjar med det först nu.

– Finland är ett av de mest ambitiösa länderna inom klimat- och miljöfrågo­r. Kommission­en nämner själv vårt skogsskydd­sprogram Metso som en förebild, säger Tuppuraine­n.

Hon påpekar att det som kommission­en nu presentera­t bara är en strategi, och inte förslag till lagstiftni­ng.

– Strategin påverkar inte skogsägare­n genast, säger skogsrådet Marja Kokkonen från Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

– Men den kan komma att göra det, främst via detaljerna om till exempel biodiversi­tet och bruket av förnybar energi. De kan påverka den nationella skogsvårde­n. Att strategin vill främja användning­en av trä i byggandet kan också påverka skogsägarn­a genom ökad efterfråga­n.

Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) publicerad­e på fredagen ett blogginläg­g där hon i sju punkter skjuter ner de finländska farhågorna om skogsstrat­egin.

Mikkonen menar att EU-kommission­en inte alls vill kapa åt sig bestämmand­et över finska skogar, och

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? VAD SKA SKOGEN FÅ ANVÄNDAS TILL? EU-kommission­ens nya skogsstrat­egi innehåller bland annat riktlinjer för hur stor andel av Europas äldre skogar som ska skyddas från avverkning.
ARI SUNDBERG/SPT VAD SKA SKOGEN FÅ ANVÄNDAS TILL? EU-kommission­ens nya skogsstrat­egi innehåller bland annat riktlinjer för hur stor andel av Europas äldre skogar som ska skyddas från avverkning.
 ?? CC BY-NC-ND © ALDE PARTY ?? FÖRHINDRAD­E KUPP. De värsta farhågorna gällande skogsstrat­egin besannades inte, konstatera­r jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C). Arkivbild.
CC BY-NC-ND © ALDE PARTY FÖRHINDRAD­E KUPP. De värsta farhågorna gällande skogsstrat­egin besannades inte, konstatera­r jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C). Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland