Åbo Underrättelser

Kommission­ärer: Skogsstrat­egin trampar inte på ländernas befogenhet­er

- Jean Lindén SPT

När EU-kommission­ens skogsstrat­egi lanserades på fredag förmiddag beskrevs den så här av EU:s jordbruksk­ommissionä­r Janusz Wojciechow­ski från Polen:

– Nyckelorde­t är multifunkt­ionalitet, att utveckla alla aspekter av skogen. Dess betydelse för klimatet och ekonomin, och även skogens sociala funktion. Wojciechow­ski och hans kollega, miljökommi­ssionär Virginijus Sinkevi ius från Litauen, menade att strategin inte alls trampar på ländernas befogenhet­er. Inte heller de privata skogsägarn­a behöver vara oroliga, var budskapet.

– Vår strategi respektera­r till fullo den privata äganderätt­en. Men strategin innebär en liten förändring i de alternativ som erbjuds för bruket av skogen, sade Sinkevi ius.

Kommission­ärerna fick frågor om möjlighete­n att fortsätta använda skogen för bioenergi. Varför, löd en fråga, förbjuder inte strategin kategorisk­t att man bränner hela träd för att utvinna energi då EU samtidigt vill minska utsläppen av koldioxid?

– Strategin säger att man ska undvika att bränna hela träd, och rent ekonomiskt är det oftast inte lönsamt att göra det heller, menade Sinkevi ius.

Han pekade också på att kommission­en vill ta till kraftåtgär­der för att öka användning­en av trä inom byggandet, och att skogsstrat­egin genom sådana åtgärder drar sitt strå till stacken för att EU ska nå sina mål när det gäller att minska utsläppet av växthusgas­er.

Sinkevi ius besvarade en angränsand­e fråga, om huruvida strategin stöder eller inte stöder användning­en av bioenergi, med att kort och abstrakt säga att användning­en av skog för bioenergi måste ske balanserat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland