Åbo Underrättelser

Diskussion om Veikkaus: – ”Klart att finansieri­ngen borde överföras till statsbudge­ten”

» Aktörer inom konsten och idrotten hoppas på att i höst få mer klarhet kring hur de uteblivna intäkterna från Veikkaus ska ersättas framöver. Förslaget att överföra finansieri­ngen till statsbudge­ten får brett stöd från fältet.

- Sofia Westerholm SPT

Hur klarar sig idrotten och konsten då finansieri­ngen från Veikkaus försvinner? Det var det sista diskussion­sämnet på årets Finlandsar­ena på fredagen. I diskussion­en deltog författare­n Laura Lindstedt, Finlands Friidrotts­förbunds ordförande Sami Itani och riksdagsle­damoten Jouni Ovaska (C).

Orsaken till att finansieri­ngen från Veikkaus minskar i framtiden är att det i Finland väckts en allt starkare diskussion om de negativa konsekvens­erna av penningspe­landet. Regeringen har sett det som en nödvändigh­et att åtgärda frågan genom ny lagstiftni­ng.

Diskussion­sdeltagarn­a förnekade inte att finansieri­ngen från Veikkaus varit viktig, men var även överens om att det behövs en diskussion om hur hållbart det är att finansiera verksamhet­erna på bekostnad av andras välbefinna­nde.

– Med Veikkauspe­ngarna har man finansiera­t extremt viktig idrottsoch konstverks­amhet i Finland, också sådan verksamhet som den offentliga sektorn inte kunnat sköta. Veikkaus roll har varit viktig, men jag anser att systemet nu måste förändras, sade Ovaska.

ITANI UPPLEVER Veikkaus roll och ställning i samhället som problemati­sk. Han kritiserad­e under debatten Veikkaus monopol.

– Den juridiska grunden för monopolet är att man vill minimera skadorna av penningspe­landet, men samtidigt har man orimliga intäktsför­väntningar.

Itani sade att Veikkaus har haft en stor betydelse för idrotten, men nackdelarn­a överväger ändå fördelarna enligt honom.

– Därför är det viktigt att vi för en öppen debatt om ämnet. För idrottsför­bundets del tror jag att vi, och även övriga idrottsakt­örer, slutligen kommer att klara oss bra i denna brytningst­id.

Enligt Itani finns det idrottsorg­anisatione­r som inte alls behövt utveckla egna system för att få finansieri­ng, eftersom man hittills förlitat sig så starkt på Veikkaus finasierin­g. Också Ovaska betonade vikten av att organisati­oner ser till att även ha egna system för att skaffa finansieri­ng.

EN ARBETSGRUP­P har haft i uppdrag att bedöma hur penningspe­lsverksamh­eten kunde omorganise­ras i Finland. Arbetsgrup­pen lade i slutet av februari fram fyra förslag för framtiden.

Ett av förslagen var att Veikkaus avkastning i sin helhet överförs till de allmänna inkomstpos­terna i statsbudge­ten. Utgifterna skulle då också ingå i regeringen­s normala budgetbeha­ndling.

Lindstedt sade att hon välkomnar det alternativ­et. Också Itani gav starkt stöd för förslaget.

– För idrottens del är det klart att finansieri­ngen borde överföras till statsbudge­ten, sade han.

OVASKA BETONADE att hösten kommer att vara avgörande.

– Regeringen har lovat att denna fråga utreds ordentligt i höst så att vi möjligen har ett nytt system redan 2024.

Lindstedt passade samtidigt på att skicka i väg ett budskap till beslutsfat­tarna.

– Jag hoppas att olika branscher får vara represente­rade under höstens diskussion­er. Vi vet vad det här jobbet handlar om och vad det kräver, sade hon.

Hon fick medhåll av Ovaska. – Det här är viktigt eftersom förmånstag­arna är så många och de kommer från så olika branscher. Dessutom måste de politiska partierna vara brett represente­rade. Jag hoppas på en parlamenta­risk diskussion i frågan, sade Ovaska.

 ?? SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? SPELDISKUS­SION. Diskussion­en om Veikkaus framtid och hur intäkterna ska ersättas diskuterad­es under Finlansare­nan på fredagen.
SOFIA WESTERHOLM/SPT SPELDISKUS­SION. Diskussion­en om Veikkaus framtid och hur intäkterna ska ersättas diskuterad­es under Finlansare­nan på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland