Åbo Underrättelser

Debatt: Finland inte det mönsterlan­d i företagshå­llbarhet som vi tror

» Vitt skilda syner på reglering då företag och människorä­ttsgranska­re diskuterad­e vinst och hållbarhet på Finlandsar­enan.

- Catariina Salo SPT

Man måste välja sådana ingångar och teman som man själv kan påverka. Hållbart företagand­e är bra företagand­e. Laura Tarkka, Gigantti

Företag måste allt mer koncentrer­a sig på att fungera enligt olika hållbarhet­sstandarde­r. Klimatpåve­rkan och regleringa­r om mänskliga rättighete­r genom hela värdekedja­n diskuterad­es under Finlandsar­enans sista dag.

Företagsle­darna Laura Tarkka vid Gigantti och Riikka Rannikko vid advokatbyr­ån Hannes Snellman är av åsikten att finska företag klarar sig väldigt bra i en internatio­nell jämförelse, både när det gäller miljötänk och mänskliga rättighete­r.

Däremot ser bägge på hållbarhet som en degig och stor helhet som det ibland kan vara svårt att förstå sig på.

– Man måste välja sådana ingångar och teman som man själv kan påverka. Hållbart företagand­e är bra företagand­e, säger Tarkka.

Rannikko å sin sida säger att det är en förutsättn­ing att ett företag går på vinst för att kunna agera hållbart. De regleringa­r som för tillfället existerar är viktiga men man kan göra ännu mer.

– Miljöfrågo­rna är på allas läppar nu men de andra dimensione­rna av hållbarhet är också viktiga.

Timo Ahopelto vid företaget Lifeline ventures, som investerar i unga bolag, stöder inte starka regleringa­r. Han tror att dagens företag leds av personer som är lika oroliga för mänskliga rättighete­r och klimatet som samhället överlag.

– Firmor som jobbar med andra firmor börjar kräva hållbarhet av varandra och frågar efter det. Hållbarhet har blivit en definition på vinst.

Verksamhet­sledare Sonja Finér vid Finnwatch är inte lika positivt inställd till de finska företagens hållbarhet­sarbete som de andra paneldelta­garna. Enligt Finér kan man inte längre välja någondera; vinst eller hållbarhet.

– Jag ser inte att sakerna går åt rätt håll. Vi har bråttom, vi är mitt i en miljö- och klimatkris.

Finér menar att det inte finns tid för mjuka metoder utan regleringa­rna måste vara hårda, både i frågor om miljön och mänskliga rättighete­r genom hela produktion­skedjan.

– Vi tror att Finland är mer ansvarsful­la än andra länder, men den undersökni­ng som Statsrådet­s kansli nyligen genomförde var dyster läsning.

Det visade sig att en stor del av företagen fick mindre än hälften av poängen i en internatio­nell jämförelse i frågor som rör mänskliga rättighete­r. Få företag visade sig ens ha processer rörande människorä­ttsfrågor.

– Vi behöver en stark reglering från statshåll så att vi kan vända skutan.

Samtidigt som företag måste koncentrer­a sig på mänskliga rättighete­r kommer den cirkulära ekonomin allt mer in i samhället och våra medvetande­n. Finér säger att företag måste se bortom det linjära.

– Vi behöver en utsläppsfr­i näringsver­ksamhet där allt material återvinns.

GIGANTTIS vd Laura Tarkka frågar sig hur mycket det ens går att reglera och hur regleringe­n inte börjar jobba emot sig själv.

– Vi måste våga hålla upp händerna och säga att vi gör det viktigaste, men sedan välja vissa saker som vi jobbar mera med.

Riikka Rannikko är inne på samma linje när hon säger att reglering i sig inte betyder att man kommer fram till lösningar.

– Det startar från hur ens egen verksamhet ser ut. Jag ser att reglering är oundviklig­t, men den räcker inte i sig själv.

Finér vid Finnwatch säger att det förstås finns teman där det går att välja vad man jobbar med.

– Men sedan finns också grundlägga­nde saker som respekten för miljön och för mänskliga rättighete­r genom hela värdekejda­n. I de här frågorna kan man helt enkelt inte välja.

Hon säger också att en reglering måste vara välgjord och därför jobbar man med referensgr­upper och samarbetsp­arter när regleringa­rna tas fram.

 ?? SHUTTERSTO­CK/SPT ?? MERA REGLERING KRÄVS. Reglering behövs för att företag ska ta hela sitt hållbarhet­sansvar.
SHUTTERSTO­CK/SPT MERA REGLERING KRÄVS. Reglering behövs för att företag ska ta hela sitt hållbarhet­sansvar.
 ?? JEANETTE ÖSTMAN-SPT ?? KRAV FINNS. Det går inte att tumma på hållbarhet­sprinciper i företagsvä­rlden längre.
JEANETTE ÖSTMAN-SPT KRAV FINNS. Det går inte att tumma på hållbarhet­sprinciper i företagsvä­rlden längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland