Åbo Underrättelser

S:t Olof är tillbaka i Pargas kyrka

» Den medeltida träskulptu­ren som ursprungli­gen fanns i Pargas är inlånad från Nationalmu­seet.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Förra torsdagen fick Pargas kyrka en hemvändare med över 700 år på nacken, då träskulptu­ren föreställa­nde helgonet S:t Olof anlände med lastbil från Nationalmu­seet.

Skulpturen hör till de ursprungli­ga föremålen i Pargas kyrka, men donerades år 1895 till Nationalmu­seet, där skulpturen bevarats sedan dess. Skulpturen har restaurera­ts under våren och nu fick den ta plats vänster om altaret bredvid skulpturen på Heliga Birgitta som också lånats in från museet.

– Nationalmu­seet ger inte tillbaka föremål som donerats till dem, men det är möjligt att låna dem. För Pargas del känns det särskilt fint att vi får den här statyn tillbaka inte minst i och med S:t Olofsleden som går via staden, säger den finska församling­ens kaplan Jari Heikkilä.

SKULPTUREN HAR tidigare varit prydd med olika färggranna tyger och varit målad, men den ser i nuläget rätt avskalad ut. På sidorna kan man ändå fortfarand­e se spår av färgerna, bland annat olika röda nyanser.

– Enligt nuvarande konservati­onspolicy målar man inte om skulpturer längre, men till exempel i Nagu kyrka kan man se hur de här skulpturer­na sett ut i tiderna, påminner Heikkilä.

Skulpturen är 160 centimeter hög och föreställe­r en sittande S:t Olof. Materialet är ekträ. Skulpturen saknar sina armar, som ursprungli­gen varit framåtsträ­ckta.

– På den tiden värderade man inte skulpturer som denna särskilt högt i kyrkorna och många kyrkor gjorde sig av med sina skulpturer som fram tills dess ofta hade stått undangömda någonstans. Enligt en dagboksant­eckning har skulpturen lagts undan på 1600-talet, berättar Heikkilä.

● På S:t Olofsdagen den 29 juli kommer det att ordnas en tillställn­ing för att uppmärksam­ma skulpturen, som nu står i en vitrin bredvid Birgittask­ulpturen.

 ?? NATIONALMU­SEETS DIGITALA SAMLING ?? HELA OLOF. Så här ser skulpturen ut i hela sin prakt.
NATIONALMU­SEETS DIGITALA SAMLING HELA OLOF. Så här ser skulpturen ut i hela sin prakt.
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? S:T OLOF. Den medeltida träskulptu­ren är sannolikt från 1300-talet och har tidigare funnits i Pargas kyrka, dit han nu lånas ut från Nationalmu­seet.
MIKAEL HEINRICHS S:T OLOF. Den medeltida träskulptu­ren är sannolikt från 1300-talet och har tidigare funnits i Pargas kyrka, dit han nu lånas ut från Nationalmu­seet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland