Åbo Underrättelser

Ska Skärgårdsh­avet räddas förutsätts ett strategisk­t grepp

- SAARA-SOFIA SIRÉN Riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet

Finländarn­a har starka band till naturen. Vi uppskattar en välmående miljö och njuter gärna av de möjlighete­r denna ger. Naturen är vår största stolthet.

VÅR MILJÖ FÖRÄNDRAS emellertid – och till stor del är detta en följd av människorn­as egna handlingar. Landskap, miljö och klimat påverkas i synnerhet av markanvänd­ningen och av jord- och skogsbruke­t. Konkret syns förändring­arna här vid kusten och i skärgården framför allt i hur Skärgårdsh­avet mår.

Skärgårdsh­avet är av naturen känsligt för belastning. Växtnäring­sämnena som under decenniern­as lopp har funnit sin väg till havet orsakar övergödnin­g eller eutrofieri­ng, vilket tar sig uttryck i giftiga blågröna alger. Tillstånde­t förvärras ytterligar­e av klimatuppv­ärmningen. Denna sommar väntas värmebölja­n resultera i allt merblågrön­a alger.

SKÄRGÅRDSH­AVET ÄR Helcoms sista hotspot-område i Finland, alltså ett problem som alldeles särskilt ökar belastning­en. Därför bör åtgärder och finansieri­ng för vattenskyd­d riktas uttrycklig­en till Skärgårdsh­avets område.

Detta har vi inom Samlingspa­rtiet redan länge drivit. När resurserna är begränsade är det motiverat att rikta dem effektivt i stället för att sprida finansieri­ngen till tiotals små projekt runt om i landet.

Regeringen sade sig nyligen köra i gång ett Skärgårdsh­avsprogram. Målet är utomordent­ligt bra men tills vidare vet vi inte mycket om programmet­s innehåll. Tyvärr ser finansieri­ngens inriktning fortfarand­e ut att vara obestämd.

SKA SKÄRGÅRDSH­AVET räddas förutsätte­r det en mångfald av åtgärder. Viktigast är naturligtv­is att mängden skadliga näringsämn­en som rinner ut i havet minskar. För hotspot-området Skärgårdsh­avet gäller det framför allt att minska jordbruksb­elastninge­n.

Långsiktig­a resultat kan uppnås endast med en justering av hela jordbrukss­ystemet, och i synnerhet helheten av jordbrukss­ubventione­r, via kretslopps­hushållnin­g och miljöhandl­ingar som ger resultat.

DEN MYCKET uppmärksam­made metoden att sprida gips på åkrarna ger akuthjälp. Jordmånen kan fås i bättre skick med hjälp av strukturka­lk. När åkern är i bättre skick minskar i hög grad näringsläc­kaget. Strukturka­lken är särskilt lämpad för lerjordar, och sådana finns det ju mycket av inom Skärgårdsh­avets avrinnings­område.

Men det räcker inte att minska näringsläc­kaget. Dessutom behövs metoder för att få bort näringsämn­en ur havet. Sådana metoder är till exempel hållbart reduktions­fiske och slåtter av vass i rätt tid. Skär man säv under sensommare­n får man med säven bort fosfor och kväve som orsakar övergödnin­g i vattendrag­et. Biomassan kan fortfarand­e utnyttjas för till exempel produktion av biogas eller som växtunderl­ag, i stället för torv. Vass har också testats för till exempel filtrering av mikroplast.

VASSLÅTTER ÄR EN metod som hittills i mycket liten utsträckni­ng har utnyttjats för att skydda Skärgårdsh­avet, men den har stor potential. Vattendrag­en renas samtidigt som biodiversi­teten ökar och miljön blir trivsammar­e.

Vassbevuxn­a stränder har i allmänhet ett stort antal ägare. Ska slåttern ge resultat krävs det därför koordineri­ng och planering. Över huvud taget behövs ett strategisk­t grepp och resurser för att få i gång kretslopps­hushållnin­g och de kommersiel­la möjlighete­r denna ger. På sådan verksamhet bör regeringen inrikta finansieri­ngen för vattenskyd­d.

Lyckligtvi­s har Åbo Yrkeshögsk­ola ett lovande projekt som piloterar slåtter och återvinnin­g av vass på stora områden i Pargas och Gustavs. Utredninge­n kommer att ge värdefull kunskap som skulle kunna utnyttjas också i andra kommuner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland