Åbo Underrättelser

Vintage med twist i ny affär

» Ny second hand-affär på Kristinega­tan kör annorlunda koncept.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

Det senaste tillskotte­t bland second hand-affärerna i Åbo finns på Kristinega­tans sommargata. 24-åriga Åbobon Ayan Aden öppnade affären Päivitetyt för två veckor sedan och har blivit positivt överraskad över den fina responsen som kommit in.

– Här har varit mer folk än jag hade förväntat mig och många har kommit fram och grattat och sagt att de gillar konceptet.

Till affären köper Aden begagnade kläder från loppisar och återvinnin­gscentrale­r som fixas upp. Smutsiga kläder tvättas och söndriga lappas.

– Sedan får vissa plagg en twist, då vi broderar olika texter på dem.

Texten ”Make Turku Capital Again” (på svenska ungefär ”gör Åbo till huvudstad igen”) finns bland annat broderad på flera av plaggen som hänger framme i affären, och har blivit något av en signatur för Adens märke.

IDÉN MED broderiern­a fick sin början på Ruisrock 2019.

– Det var en konstig Ruisrock i och med att vädret var dåligt. Då uppstod problemet med vad jag skulle ha på mig på festivalen.

Aden besökte sin mommo och hittade en gammal polotröja i hennes skåp. På den limmade hon träpinnar som används för pyssel och formade samma text som nu finns på plaggen i den nyöppnade affären.

– Jag tänkte att det var en rolig grej som passade bra till Ruisrock. På festivalen kom sedan säkert minst 30 människor fram och frågade var de kan köpa en likadan tröja.

Därmed föddes affärsidén. Redan samma år började Aden sälja broderade plagg via Instagram, och senare öppnades en egen nätbutik. Märket Päivitetyt har alltså redan funnits en tid, det är affären på Kristinega­tan som är ny.

– Då jag såg att lokalen var till uthyrning beslöt jag att chansa och prova hur det går.

Aden berättar att hon gillar läget och gågatuförs­öket på Kristinega­tan. Hon hoppas att ännu fler människor skulle hitta till sommargata­n.

– Här kunde man i samband med affären ordna olika evenemang. Jag har inga konkreta planer ännu, men musikupptr­ädanden och dylikt skulle vara roligt när coronaläge­t igen tillåter det.

KLÄDERNA som säljs i affären är alla begagnade och tråden som används för broderiern­a är också gjord av återvunnet material.

– Att leva hållbart är viktigt för mig personlige­n och för mig som företagare. Redan innan jag öppnade eget köpte jag främst begagnat och sedan jag blev företagare har jag lärt mig mer om hur mycket klädindust­rin verkligen belastar miljön.

Många av plaggen som köps in till Adens affär är klassiska vintageklä­der. Alla plagg broderas inte.

– Vi har bland annat mycket vintage Disney och NFL-tröjor som ofta säljs som sådana.

I Adens affär satsar man främst på unisex-kläder. Hon berättar att hon har fått positiv feedback för det.

– Det finns redan flera härliga second hand-affärer i Åbo, men deras utbud består främst av kvinnokläd­er. Därmed skiljer sig Päivitetyt också på det sättet från andra loppisar i stan.

 ?? KLARA FÄLT ??
KLARA FÄLT
 ?? KLARA FÄLT ?? VINTAGE. I affären säljs bland annat vintage plagg, såsom klassiska NFL-tröjor i stil med den som Ayan Aden bär på bilden.
KLARA FÄLT VINTAGE. I affären säljs bland annat vintage plagg, såsom klassiska NFL-tröjor i stil med den som Ayan Aden bär på bilden.
 ??  ?? MAKE TURKU CAPITAL AGAIN. En klassisk Marimekkos­kjorta har fått en twist.
MAKE TURKU CAPITAL AGAIN. En klassisk Marimekkos­kjorta har fått en twist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland