Åbo Underrättelser

Restaurang­ägare i Åbo desperata

Eventuella nya restriktio­ner skulle innebära mera osäkerhet, permitteri­ngar och ilska hos restaurang­ägare i Åbo.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Mindre än en månad har förflutit sedan restaurang­restriktio­nerna hävdes och restaurang­verksamhet­en fick återgå till ett så gott som normalt läge. Nu har coronaläge­t förvärrats igen och det kan än en gång bli aktuellt med strängare begränsnin­gar för restaurang­erna.

PÅ FREDAG uppgav familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru till Yle att strängare restaurang­restriktio­ner för områden som befinner sig i accelerati­onsfasen är att vänta denna veckas torsdag.

Restriktio­nerna skulle i praktiken innebära kortare öppethålln­ingstider där alkoholser­veringen avbryts vid midnatt och restaurang­erna stänger klockan ett.

Restaurang­er i Åbo är eniga om två saker: det här är en stor förlust och tålamodet börjar ta slut.

– Det här är inte längre rätt val. Situatione­n är en helt annan än tidigare, både i fråga om vaccintäck­ningen och situatione­n på intensivav­delningen, och dylika restriktio­ner är inte längre nödvändiga, säger Turo Nolvi som äger restaurang­båten Cindy.

STRÄNGARE restriktio­ner innebär enligt Nolvi i praktiken tre saker för restaurang­verksamhet­en.

– Först och främst måste vi avboka mycket program, vilket i sin tur än en gång drabbar nöjesbrans­chen som har tagit ofattbart mycket stryk av pandemin. Dessutom påverkar det vår personal, vars arbetsture­r kraftigt skärs ner eller som helt permittera­s.

Även på restaurang­en Blanko kan permitteri­ngar återigen bli aktuella.

– Det är sist och slutligen väldigt betydelsef­ulla timmar som skärs ner ifall de nya restriktio­nerna tas i bruk. Det här är mycket jobbigt för oss alla, både psykiskt och ekonomiskt. Vi har fått nog, säger Jaakko Heinonen, en av Blankos ägare.

Heinonen berättar att planerna på nya restriktio­ner så snabbt efter att situatione­n återgick till det normala förvånade honom.

– Man tänker sig kanske att vi borde ha blivit vana vid osäkerhete­n vid det här laget, men man hoppas ändå alltid på att det här var sista gången som restriktio­nerna luckrades upp, säger han.

RESTAURANG­ÄGARNA förundrar sig över beslutsfat­tandet i frågan.

– Vi har redan tidigare under våren märkt att människorn­a flockas runtom i Åbo för att festa oavsett om restaurang­restriktio­ner finns eller inte. På vår uteserveri­ng kan vi övervaka dem och uppmuntra till säkerhetså­tgärder, men ute i parkerna är de under ingen som helst övervaknin­g, säger Nolvi.

Nolvi anser att det definitivt är tryggare att sitta på en uteserveri­ng än att okontrolle­rat flänga runt på stan.

Både Nolvi och Heinonen ifrågasätt­er även kommunikat­ionen mellan de politiska beslutsfat­tarna och hälsovårde­n.

– Den signal som Kiuru nu ger är tvärtemot vad allt fler profession­ella inom hälsovårde­n säger. Det är som om ingen inbördes kommunikat­ion existerar, säger Nolvi.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? POPULÄRT. Uteserveri­ngarna i Åbo har ivrigt besökts långt in på natten. Nu kan det vara slut på det här för en tid framöver.
OLIVIA ÅKERHOLM POPULÄRT. Uteserveri­ngarna i Åbo har ivrigt besökts långt in på natten. Nu kan det vara slut på det här för en tid framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland