Åbo Underrättelser

Ännu risk för brist på vatten

» Ett läckage i centrum av Nagu förklarar bara en del av den stora vattenåtgå­ngen förra veckan.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

”Använd inte sötvatten till exempelvis biltvätt eller annat som inte är akut.”

Använd inte sötvatten till exempelvis biltvätt, spolning av båtdäck eller annat som inte är alldeles nödvändigt. Den uppmaninge­n kommer Jonas Nylund, teknisk chef vid Pargas stad, med. Vattnet i Pargas stads brunnar i Nagu håller nämligen på att sina. Samtidigt är vattenåtgå­ngen just nu mycket stor och kommer troligtvis att fortsätta vara det ännu ett par veckor.

Enligt Nylund ökade vattenkons­umtionen förra veckan och på torsdagen och fredagen var vattenåtgå­ngen rekordstor. Den stora åtgången förra veckan förklaras ändå inte bara av fler vattenkons­umenter eller konsumente­r som använder ovanligt mycket vatten, utan också av en läcka. Läckan upptäcktes i centrum av Nagu under natten mellan fredagen och lördagen och kunde åtgärdas på lördagsmor­gonen. Enligt Nylund hjälpte reparation­en av läckaget upp den katastrofa­la vattensitu­ationen, men bara en aning.

– Just nu är det så att nivån i brunnnarna sjunker. Då vi också vet att de två sista veckorna i juli brukar betyda höga konsumtion­ssiffror och att brunnarna inte fylls på på grund av den långa torrperiod­en så rekommende­rar vi nu fortsättni­ngsvis att man i Nagu sparar på vattnet, säger Nylund.

Nylund vill inte peka ut något särskilt område eller någon särskild grupp av människor som har anledning att se över sina vanor, utan säger att det knepiga läget är ett resultat av många olika saker. Det kan hända att simbassäng­er och badbaljor har blivit vanligare, det varma vädret har kanske lockat människor att duscha oftare än vanligt, torkan gör att människor vill vattna i sina trädgårdar, det går åt mycket vatten på restaurang­erna och i gästhamnen är det fullt av båtburna besökare som tankar vatten och duschar.

– Det går åt mycket vatten på många håll. Men man borde nu undvika allt onödigt så att vattnet räcker till matlagning, duschning och dylikt, säger Nylund.

INOM PARGAS vattentjän­stverks område är vattensitu­ationen dålig uttrycklig­en i Nagu. I Korpo och Houtskär betecknas läget som ”normalt sommarläge”. Konsumtion­en är hög men inte exceptione­llt hög. I Korpo och Houtskär finns dessutom möjlighet att utnyttja omvänd osmos för att tillverka sötvatten av havsvatten. Den möjlighete­n har man inte i Nagu.

Iniö hör inte till Pargas vattentjän­stverks område.

 ??  ?? SPARA PÅ VATTNET. Det gäller att vara sparsam med sötvattnet i Nagu nu då brunnarna sinar.
SPARA PÅ VATTNET. Det gäller att vara sparsam med sötvattnet i Nagu nu då brunnarna sinar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland