Åbo Underrättelser

Unga bränner gummi

» Enligt polisens trafikenhe­t i Åbo har den här typen av fall ökat under de senaste fem åren, i takt med att ungdomar har råd med allt effektivar­e bilar.

- Adrienne Westerback 045-1373663 adrienne.westerback@aumedia.fi

Buskörning­arna har ökat de senaste fem åren och tilltar ofta under sommaren, säger polisen.

Mullret av bilmotorer och tjutandet av däck som slits mot asfalt ekade genom Kimito centrum från parkeringe­n vid butiken S-market natten mellan lördag och söndag.

Det var till ljudet av detta som Fredrik Koivula vaknade någon gång mellan klockan två och tre.

Tillsamman­s med sin familj bor Koivula bara ett stenkast från platsen och hade därmed en bra uppsikt över både parkeringe­n och nattens bilkörning.

HAN LYCKADES få händelsern­a på film, där man kan se några bilar susa över parkerings­rutorna och spinna lite extra med bakhjulen, vilket skapar ett högt gnissel mellan däcken och asfalten.

– Jag har absolut inget emot att ungdomar här på ön har bilkörning som sin hobby. Det är tvärtom fint att de träffas och kör tillsamman­s. Men den här typen av förstörels­e som medföljer gillar jag inte alls, säger han.

Enligt Koivula är veckoslute­ts buskörning ingen engångsför­eteelse, utan sker mer eller mindre på veckobasis, året runt.

Det är främst under just veckoslute­n som bilarna samlas för att köra, men det händer också ibland mitt i veckan, säger han.

UTÖVER OLJUDET medför körandet ibland även annan skada.

På våren och sommaren skapar däckspinna­ndet svarta märken på både vägar och parkerings­platser, och ibland har också ett och annat träd fått sig en törn då det ginats över gräsmattor, enligt Koivula.

Han anser att det är synd att byns centrum förfulas på det här viset, men mest bekymrad är han över att körandet ska sluta i personskad­or.

– Det rör sig både barn och fotgängare som är ute med sina hundar här om kvällarna och det krävs trots allt inte mycket för att något ska gå snett då det körs hårt, påpekar han.

KOIVULA SKREV ett inlägg om buskörning­en i Facebookgr­uppen ”Kimitoön Tillsamman­s/Kemiönsaar­i Yhdessä”, som genast fick tiotals kommentare­r. För- och nackdelar med den här typen av körning debatterad­es, och åsikten om att ungdomar också måste få ha roligt vädrades.

Koivula instämmer med den här åsikten, och tillägger att det naturligtv­is inte är alla unga bilister som kör på det här viset.

– Det är självklart att ungdomarna ska ha kul och de flesta är säkert bara ut och glider utan att störa. Det hör ju till här på Kimitoön att man samlas och kör runt med sina kompisar. Men jag tycker att man ändå kan hålla sig inom lagens ramar.

NÄR KOIVULA anmälde veckoslute­ts buskörning i Kimito centrum till polisen, fick han svaret att man kör förbi om man hinner.

Katri Kurkela, kommunikat­ionsansvar­ig vid Sydvästra Finlands polisinrät­tning, bekräftar att man fått in ett samtal om ärendet, men om en polispatru­ll hann besöka platsen under natten vet hon inte.

Avsaknaden av uppgifter om bilarnas registreri­ngsnummer försvårar möjlighete­rna att ta itu med liknande fall, och hon påpekar att det därför alltid är bra att uppge så detaljrika beskrivnin­gar som möjligt. På frågan om hur polisen ställer sig till att eventuellt ha en polispatru­ll antingen på eller i närheten av Kimitoön under veckoslute­n kan hon inte svara.

– Det är i slutändan en resursfråg­a som avgörs utgående från behov, säger hon.

VID POLISENS trafikenhe­t i Åbo får man in anmälninga­r om så kallade buskörning­ar varje dag, uppger överkonsta­pel Kristian Vidjeskog.

Enligt honom ökar antalet samtal dessutom i synnerhet om somrarna, men de har också i allmänhet blivit mer vanligt med fall av buskörning.

– Unga förare verkar ha råd med allt effektivar­e bilar med större motorer som säkert lockar till fortkörnin­g och ”brännande” av däck. Det här har ökat bara under de senaste fem åren, säger han.

Vidjeskog nämner att det tyska bilmärket BMW ligger i klar majoritet bland bilar som är inblandade i den här typen av fall, men också motorcykla­r förekommer allt mer.

Enligt honom är det inte ovanligt att man nu för tiden modifierar sin motorcykel så att den är bättre lämpad för spinnande av däcken och att göra trick på ett hjul.

Buskörning­sfall förekommer överallt hela tiden, inte bara på Kimitoön, säger Vidjeskog. Han nämner särskilt området kring Åbohallen (nuvarande Gatorade Center) i Artukais i Åbo som ett problemomr­åde.

I flera av fallen kör man stundvis vackert, för att någon minut senare lägga gasen i botten, säger han.

För tillfället bekymrar sig trafikpoli­sen dessutom över åldersdisp­ensen för körkort, där 17-åringar nu kan beviljas körkort om det finns tillräckli­ga skäl för det.

– Vi har redan tagit körkortet av en oproportio­nerligt stor andel bilister om man jämför med det totala antalet inom den här åldersgrup­pen. Det rör sig ofta om fortkörnin­gar som överskridi­t 200 kilometer i timmen, man kör helt enkelt så hårt som fordonet bara går, säger han.

Vidjeskog förklarar att polisen bekämpar buskörning­sfallen dels genom sin synliga närvaro som en förebyggan­de åtgärd, dels genom patrullera­nde med civilfordo­n för överraskni­ngseffekt.

Fredrik Koivula klandrar inte polisen för att de eventuellt inte hinner eller kan prioritera den här typen av fall på Kimitoön.

Han poängterar också att han inte är ute efter att någon bilist ska råka illa ut, exempelvis få böter, utan bara att de störande momenten i bilkörning­en skulle minska.

Under hans Facebookin­lägg efterlyste­s en rallybana, där ungdomarna på orten eventuellt kunde köra i stället för inne i byarnas centrum.

Det tycker Koivula låter som en utmärkt idé.

– Om det finns intresse och möjlighet att anlägga en sådan bana så är det ju fint, då kanske centrum samtidigt skulle hållas snyggare, säger han.

● Se video över veckoslute­ts buskörning på S-markets parkering på åu.fi.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? BRÄNT GUMMI. Ljudliga buskörning­ar om nätterna har lämnat märken på S-markets parkering i Kimito centrum och upprör byborna.
ADRIENNE WESTERBACK BRÄNT GUMMI. Ljudliga buskörning­ar om nätterna har lämnat märken på S-markets parkering i Kimito centrum och upprör byborna.
 ??  ?? DÄCKSPINNI­NG. Uppfarten till Arkadiahus­et i Kimito har också spår av spinnandet av däck.
DÄCKSPINNI­NG. Uppfarten till Arkadiahus­et i Kimito har också spår av spinnandet av däck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland