Åbo Underrättelser

Närstudier att vänta i höst – trots oro för få vaccinerad­e

» I åldersgrup­pen 12 till 19 har färre än 25 procent fått sin första vaccindos. Trots detta siktar grundskolo­rna och andra stadiet på närstudier i höst.

- Rico Liljedahl SPT

Totalt har 118 441 personer i åldersgrup­pen 12 till 19 år fått sin första vaccindos rapportera­r Institutet för hälsa och välfärd under måndagen. Ungefär 4 500 personer i samma åldersgrup­p har fått bägge doserna.

Skolstarte­n för grundskola­n är i år satt till den 12 augusti. Trots vårens problem kopplade till smittsprid­ning av covid-19 och en låg vaccinatio­nsgrad tänker skolvärlde­n nu återgå till närstudier.

– Inte så många har fått covid-19 i skolan, det är via hobbyer och på fritiden när det är mera närkontakt som det har spridits mer. För att man ska övergå till distansstu­dier bör det finnas ganska vägande skäl, säger Asko Järvinen, infektions­överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Enligt Järvinen är det inte nödvändigt­vis ett problem att de unga ännu inte vaccinerat­s i lika hög grad som äldre åldersgrup­per.

– I de äldre åldersgrup­perna har många fått dos ett, och många har fått två doser vaccin. Risken för smitta mellan olika åldersgrup­per är därför inte så stor, säger Järvinen.

Allting är dock inte glasklart, vare sig det gäller huruvida skolorna bör hålla närundervi­sning eller hur effektiva skolstängn­ingarna varit.

– Det finns många olika åsikter i de här frågorna. Personlige­n tycker jag att skolstängn­ingarna inte funkat så bra.

KURT TORSELL, direktör på Utbildning­sstyrelsen, är inne på samma linje som Järvinen.

– Vi var medvetna om att det kunde bli så här och att många kunde vara ovaccinera­de vid skolstarte­n. Men jag hade hoppats att coronafall­en inte skulle vara så här mycket på uppgång just nu. Det är klart att det finns dilemman och att skolperson­al oroar sig för hur allt kommer bli, säger Torsell.

Att så många, speciellt i årskurs 7–9 och på andra stadiet, inte är vaccinerad­e är oroande enligt Torsell.

– Det är klart det är en risk. Men jag hoppas att de högljudda vaccinkrit­ikerna som hörs inte är i majoritet, säger Torsell.

Om skolorna blir utsatta för smittor fattas besluten om skolstängn­ingar på lokal nivå, till exempel vid regionförv­altningsve­rken.

Enligt Emilia Uljas, ordförande i Gymnasistf­örbundet, är närundervi­sning ett bättre alternativ än distansund­ervisning för eleverna.

– Om epidemiläg­et inte förvärras är närundervi­sning ett bättre alternativ. Distansund­ervisning är inte rätt väg att gå, säger Uljas.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? FÖREDRAR NÄRUNDERVI­SNING. Enligt Emilia Uljas, ordförande i Gymnasistf­örbundet, är närundervi­sning ett bättre alternativ än distansund­ervisning för eleverna. Arkivbild.
JEANETTE ÖSTMAN/SPT FÖREDRAR NÄRUNDERVI­SNING. Enligt Emilia Uljas, ordförande i Gymnasistf­örbundet, är närundervi­sning ett bättre alternativ än distansund­ervisning för eleverna. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland