Åbo Underrättelser

Enestam till Yle: FSI krävde Oksanen på 10 000 euro

» Finlands Svenska Idrotts tidigare ordförande bryter det hemliga avtalet mellan Oksanen och FSI i en intervju med Svenska Yle.

-

Förra veckan sade Finlands Svenska Idrotts styrelseor­dförande Mikko Ollikainen till ÅU att man inte är intressera­d av att öppna upp fallet med ekonomiska oegentligh­eter som skedde mellan föreningen och Michael Oksanen år 2014. Jan-Erik Enestam, som verkade som styrelseor­dförande för FSI då oegentligh­eterna skedde och som tidigare vägrat kommentera fallet, har nu pratat med Svenska Yle om vad som hände.

– I och med alla vilda rykten, spekulatio­ner och insinuatio­ner om att allt inte skulle ha gått rätt till är det nu rimligt att bryta det hemliga avtalet och säga vad det handlar om från FSI:s sida, säger Enestam.

ENESTAM UPPGER till Yle att i samband med behandling­en av FSI:s bokslut år 2014 upptäcktes ett minusresul­tat på 90 000 euro. Vid detta skede hade Oksanen redan lämnar föreningen och tagit över som generalsek­reterare vid Pohjola-Norden. Styrelsen noterade två fall där Oksanen överskridi­t sina befogenhet­er: Det ena var ett anställnin­gsförhålla­nde, det andra gällde OS i Sotji. Ärendena borde ha behandlats av styrelsen, men detta skedde inte. Styrelsen ålade Oksanen att ersätta föreningen med en summa på 10 000 euro.

– Styrelsen ansåg att det var oskäligt att kräva hela summan tillbaka, eftersom vardera fallen hade varit okej, ifall styrelsen hade fått behandla dem, säger Enestam.

Enestam förklarar att avtalet hölls hemligt eftersom ingendera parten hade något intresse av att affären skulle komma ut i offentligh­eten.

– Är det inte ganska naturligt att man försöker undvika en upprivande diskussion – som med säkerhet hade uppstått om det hade kommit ut i offentligh­eten? Eftersom Oksanen hade betalat sin summa var det naturligt för oss att göra det på det här sättet, säger han till Svenska Yle. Pohjola-Nordens förra generalsek­reterare Oksanen misstänks för grov förskingri­ng av Pohjola-Nordenss och dess understöds­stiftelses medel.

 ?? JOHAN BACKAS ?? KOMMENTERA­DE FALLET. Jan-Erik Enestam, som verkade som styrelseor­dförande för FSI då oegentligh­eterna med Michael Oksanen skedde och som tidigare vägrat kommentera fallet, har nu pratat med Svenska Yle om vad som hände. Arkivbild.
JOHAN BACKAS KOMMENTERA­DE FALLET. Jan-Erik Enestam, som verkade som styrelseor­dförande för FSI då oegentligh­eterna med Michael Oksanen skedde och som tidigare vägrat kommentera fallet, har nu pratat med Svenska Yle om vad som hände. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland