Åbo Underrättelser

Virtanen äntrar EM med öppet sinne

» Utan press och med stora framsteg i bagaget äntrar den Pargasbörd­ige ryttaren EM-scenen.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Vi har startat det här året bra och hästen är i form, så på så sätt är allting under kontroll.

RIDNING. Då europamäst­erskapen i hästhoppni­ng för unga ryttare, juniorer och barn går av stapeln den 18–25 juli i Vilamoura, är bland annat Antonia Virtanen en av ryttarna på startfälte­t. Virtanen har vuxit upp i Åbo och Pargas.

Till mästerskap­en anländer Virtanen tillsamman­s med det 13-åriga stoet Alma-Lotta R, som hon ridit i två år. I EM deltar ekipaget i juniorklas­sens sex rundor med 140 centimeter­s hinder. Inför resan mot Portugal

är ryttarens känsla på topp.

– Vi har startat det här året bra och hästen är i form, så på så sätt är allting under kontroll, säger Virtanen.

I BAGAGET har den unga ryttaren redan starter i bland annat Helsinki Internatio­nal Horse Show, men ett lika stort tävlingsev­enemang som EM har hon aldrig tidigare äntrat. I en sport där marginaler­na är små och där många pusselbita­r ska falla på rätt plats för att nå maximala resultat, är Virtanens målsättnin­g att göra sitt bästa och sedan se vart det räcker.

– Trots att min häst känns fin, så får vi motstånd av väldigt erfarna ryttare. Jag fokuserar enbart på att göra mitt bästa och tävlingar som dessa ger oavsett resultat en bra erfarenhet.

DEN BLOTT 18-årige ryttaren har under de två senaste åren bott i Lübeck, där hon under tränaren Jan-Philip Schultz vingar tagit enorma kliv framåt som ryttare. Detta var även målsättnin­gen då hon efter grundskola­n beslöt sig för att flytta till Tyskland.

– Framsteg har skett på tävlingsba­nan, men jag har också tagit stora steg framåt i allt som sker runtomkrin­g ridningen, exempelvis inom hästskötse­l, säger Virtanen.

EFTER EM kommer Virtanen återvända till Pargas, då hon under hösten ska sätta i gång med studentskr­ivningarna. Under de två senaste åren har hon distansstu­derat från en skola i Vasa. Målsättnin­garna för framtiden är att göra så bra ifrån sig som möjligt på tävlingsba­norna och att lyckas göra ridningen till ett yrke.

– Att få träna unga och samtidigt tävla på hög nivå är en mix jag verkligen skulle gilla. Det gäller ändå att arbeta hårt för att nå en sådan nivå, säger Virtanen.

 ?? HEIDI LAMMI ?? ÅTERVÄNDER TILL PARGAS. Efter EM ska Antonia Virtanen flytta tillbaka till Pargas och påbörjar småningom studentskr­ivningarna.
HEIDI LAMMI ÅTERVÄNDER TILL PARGAS. Efter EM ska Antonia Virtanen flytta tillbaka till Pargas och påbörjar småningom studentskr­ivningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland