Åbo Underrättelser

Efter en femårspaus är marodören tillbaka »

Livsmedels­verket uppmanar alla odlare som misstänker coloradosk­albaggar att genast göra en anmälan till verkets journummer.

-

Coloradosk­albaggar har påträffats i Egentliga Tavastland, varnar Livsmedels­verket.

Potatisodl­are och personer med odlingslot­ter uppmanas nu kontroller­a sina potatispla­ntor. Om coloradosk­albaggar påträffas ska man göra en anmälan till Livsmedels­verket.

De första skalbaggar­na påträffade­s i Tulois i Tavastehus i söndags. Uppgiften bekräftade­s på måndagen och bekämpning­sarbetet inleddes omedelbart.

Det är enligt Livsmedels­verket den första gången sedan 2016 som coloradosk­albaggar påträffas vid odlingar i Finland. Insekterna tros ha spridits med luftströmm­ar både från söder och öster där de är allmänt förekomman­de.

”Potatisodl­are och personer med odlingslot­ter bör nu kontroller­a sina potatispla­ntor för coloradosk­albaggar. Ju tidigare fyndet konstatera­s, desto lättare blir det att bekämpa det. Om skalbaggen lyckas etablera sig i vårt område är det svårt att göra sig av med den”, säger överinspek­tör Atro Virtanen från enheten för växthälsa vid Livsmedels­verket i ett pressmedde­lande.

VIRTANEN BETONAR att man inte ska inleda bekämpning­en på egen hand ifall man påträffar coloradosk­albaggar på sin odling.

”Det försvårar framgångsr­ika bekämpning­såtgärder”, säger Virtanen.

MAN KAN HITTA såväl larver som fullvuxna skalbaggar på sina odlingar.

Den fullvuxna skalbaggen är ungefär en centimeter lång. På den gula ryggen finns 10 svarta längsgåend­e ränder. Den främre delen av ryggen är orange med svarta prickar.

Larverna är omkring 1–2 millimeter långa och mörka. De utvecklas snabbt och deras rygg blir senare orangeröd. Huvudet är svart och nedtill på vardera sidan har larven två rader av svarta prickar. En fullvuxen larv är en dryg centimeter lång.

På Livsmedels­verkets webbplats hittas även ett flertal bilder på hur skalbaggar­na kan se ut.

Livsmedels­verket uppmanar alla som misstänker förekomst av coloradosk­albaggar att ringa journumret 040 801 4407.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? KOLLA DEM NOGA. Livsmedels­verket uppmanar potatisodl­are att kontroller­a sina potatispla­ntor.
EMMA STRÖMBERG KOLLA DEM NOGA. Livsmedels­verket uppmanar potatisodl­are att kontroller­a sina potatispla­ntor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland