Åbo Underrättelser

I dag väntas ostadigt väder

» Trots att regn drar in över landet i dag kommer vattenmäng­den inte att räcka till för att blöta upp den torra marken i södra och mellersta Finland.

-

Den långa perioden av värmebölja har fått ett slut, eller åtminstone en kort paus. Den pågående veckan inleddes i lägre temperatur­er, och även de kommande dagarna väntas svalare väder.

Meteorolog­iska institutet­s jourhavand­e meteorolog Iiris Viljamaa säger att de nordvästli­ga vindarna som för tillfället blåser över landet för med sig svalare temperatur­er. Dessutom väntas regnskurar på flera håll under tisdag.

– I Österbotte­n kan det komma spridda skurar under morgonnatt­en på tisdag, men därefter väntas uppehåll. I de södra och mellersta delarna av landet kan man däremot räkna med mindre regnskurar under hela tisdagens gång, säger Viljamaa.

De spridda skurarna räcker ändå inte till för att blöta upp den torra marken. Meteorolog­iska institutet varnar för tillfället för skogsbrand i hela södra och mellersta Finland. Varningarn­a är i kraft åtminstone fram till fredag.

I områden där varning för skogsbrand råder är det alltid förbjudet att tända brasor, eftersom risken är stor att elden fort sprider sig.

Viljamaa säger att det hade behövts flera dagar på rad med rejäla regnskurar för att blöta upp den extremt torra marken i de södra och mellersta delarna av landet.

NYHETER 7 DAGAR I VECKAN PÅ

DET SVALARE vädret ser ut att hålla i sig fram till veckoslute­t. Enligt institutet­s prognos väntas onsdag bli veckans svalaste dag.

Då väntas kvicksilvr­et i termometra­rna i Österbotte­n stanna vid omkring 17 grader, medan det i söder väntas bli kring 20 grader.

Efter onsdag börjar temperatur­en åter långsamt att stiga, och på söndag väntas åter högsommarv­ärme i så gott som hela södra och mellersta Finland.

 ?? FOGDE/SPT ?? FRAM MED PARAPLYET? På tisdag väntas ostadigt väder på flera håll i landet.
FOGDE/SPT FRAM MED PARAPLYET? På tisdag väntas ostadigt väder på flera håll i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland