Åbo Underrättelser

Professor i miljöekono­mi: Nu avgörs vem som är vinnare om 10 år

» EU:s färska klimatpake­t bör sporra både industrin och forsknings­finansiäre­rna, säger professor emeritus Markku Ollikainen.

- Jean Lindén SPT

Det största misstaget vi kan göra är att se en motsättnin­g mellan de ekonomiska intressena och åtgärderna för klimatet.

– Tvärtom går klimatåtgä­rderna hand i hand med de ekonomiska intressena.

Det säger Markku Ollikainen, professor emeritus i miljöekono­mi och ordförande för Finlands klimatpane­l, veckan efter att EU-kommission­en lanserade sitt stora klimatpake­t ”Fit for 55” som ska minska utsläppen av växthusgas­er.

I jakten på ersättande energikäll­or lyfter Ollikainen fram utveckling­en inom vätgastekn­ologi, där Finland nog har expertis men där många andra länder riskerar att springa ifrån oss.

– Det görs stora satsningar på tekniken i länder som Tyskland, Sydkorea, Australien och Polen. Nu avgörs vilka som blir vinnarna om tio år. Vi måste öka finansieri­ngen av forskning i Finland och satsa på utbildning­en, slår Ollikainen fast.

MARKKU OLLIKAINEN säger att Finland till all lycka har hållit sig framme inom ackumulato­rindustrin.

Men flera miljardinv­esteringar i ny teknologi har gått oss förbi och i stället landat i bland annat Sverige och Storbritan­nien.

– Industrin måste inse att det är åtgärderna mot klimatförä­ndringen som öppnar nya möjlighete­r. Det finns flera saker som vi är bra på i Finland, till exempel energieffe­ktivitet. Men det gäller att vara aktiv för att få investerin­gar.

Plock ur Fit for 55

OLLIKAINEN SÄGER att Fit for 55, med sina skärpta utsläppsgr­änser, är ett steg åt rätt håll i kampen mot klimatförä­ndringen.

Att sjöfarten, om EU-kommission­en får som den vill, inkluderas i systemet med utsläppsha­ndel har väckt mycket uppståndel­se i Finland. Vår vintersjöf­art dricker mycket bränsle, och utsläppsha­ndeln skulle slå hårt mot den.

Markku Ollikainen konstatera­r att Finland förstås måste få EU att förstå att vi är beroende av vintersjöf­arten. Lösningen är enligt honom gratis utsläppsrä­tter för den.

– På så sätt behöver man inte göra hela utsläppsha­ndeln svagare, utan kan ha kvar de ambitiösa målen.

DÄREMOT TROR Ollikainen inte på EU-kommission­ens förslag att skapa ett skilt system för utsläppsha­ndel

Det totala utsläppsta­ket sänks. Flygtrafik­ens gratis utsläppsrä­tter monteras stegvis ner. Sjöfarten inkluderas i utsläppsha­ndeln. Ett eget system skapas för utsläppsha­ndel för byggnader och trafik.

Ländernas inkomster från utsläppsha­ndel ska återinvest­eras i klimat- och energiproj­ekt. En del av inkomstern­a från systemet för byggnader och trafik ska gå till att mildra negativa effekter som systemet kan ha på exempelvis vissa hushåll och småföretag.

Länderna får strängare utsläppsgr­änser för byggnader, trafik, inhemsk sjöfart, jordbruk, sophanteri­ng och småindustr­i som utgår från respektive lands utgångsläg­e.

Uppskruvad­e mål för klimatsänk­or. Markanvänd­ningen samt jord- och skogsbruke­t ska vara klimatneut­rala år 2035. Naturens

för vägtrafike­n och uppvärmnin­gen av byggnader.

Han menar att nationell utsläppsha­ndel för vägtrafike­n är en bättre lösning eftersom förhålland­ena runtom i EU är så olika.

– Enligt det jag har hört är det många kommission­ärer som är emot idén om gemensam utsläppsha­ndel inom vägtrafik och byggnader, så det är inte säkert att den blir av.

Hela Fit for 55-paketet ska dessutom mångfald ska värnas och tre miljarder träd planteras i EU fram till år 2030.

40 procent av energin i EU ska produceras med förnybara källor senast år 2030. Hållbarhet­skraven på bioenergi skärps.

Energiförb­rukningen ska minska och byggnader ska bli mera energieffe­ktiva genom renovering.

Ny bilar ska vara utsläppsfr­ia år 2035. Länderna ska se till att laddstatio­ner för elbilar finns med 60 kilometers mellanrum.

Stora hamnar och flygplatse­r ska erbjuda så kallad ren el. Flygbränsl­et i EU ska bli miljövänli­gare.

Skatterna på energi ska synkronise­ras med klimatpoli­tiken så att de stöder renare energi.

En tull införs för import av vissa utsläppsin­tensiva varor till EU.

manglas i medlemslän­derna och i Europaparl­amentet innan det kan klubbas igenom.

Finns det en risk att Fit for 55 blir väldigt urvattnat?

– Kommission­en har varit tydlig med att om någon del av lagpaketet mildras så måste någon annan bli strängare, säger Markku Ollikainen.

Det görs stora satsningar på tekniken i länder som Tyskland, Sydkorea, Australien och Polen. Nu avgörs vilka som blir vinnarna om tio år. Vi måste öka finansieri­ngen av forskning i Finland och satsa på utbildning­en. Markku Ollikainen

 ?? JEAN LINDÈN PEKKA HANNILA/SORBAS ?? NYA TAG. Förra veckan lanserade EU både klimatpake­tet ”Fit for 55” och en ny skogsstrat­egi. Enligt klimatpake­tet ska alla nya bilar i EU vara utsläppsfr­ia om 14 år.
JEAN LINDÈN PEKKA HANNILA/SORBAS NYA TAG. Förra veckan lanserade EU både klimatpake­tet ”Fit for 55” och en ny skogsstrat­egi. Enligt klimatpake­tet ska alla nya bilar i EU vara utsläppsfr­ia om 14 år.
 ??  ?? FINLAND MÅSTE SATSA. När skärpta utsläppsgr­änser driver på teknikutve­cklingen gäller det för Finland att satsa på forskning och utbildning, säger Markku Ollikainen, professor emeritus i miljöekono­mi.
FINLAND MÅSTE SATSA. När skärpta utsläppsgr­änser driver på teknikutve­cklingen gäller det för Finland att satsa på forskning och utbildning, säger Markku Ollikainen, professor emeritus i miljöekono­mi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland