Åbo Underrättelser

Personalbr­ist stängde Ålands preventivm­edelsmotta­gning

» Trycket på Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) mottagning­ar är högt. Just nu är preventivm­edelsmotta­gningen stängd på grund av personalbr­ist.

- Patrik Dahlblom Nya Åland/SPT

Caroline Staffas och Katja Juslin är två av många hälsovårda­re och barnmorsko­r inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) som i februari underteckn­ade ett öppet brev där de krävde löner som motsvarar deras kompetens.

Samtidigt varnade de för att de nuvarande lönerna och det ansvar som personalen på mottagning­arna har, kan leda till att det blir svårt att rekrytera personal.

Nu finns ett konkret exempel på det. Preventivm­edelscentr­alen, där Juslin är barnmorska och Staffas är hälsovårda­re, har varit stängd i många veckor för att det inte finns personal.

– Våra klienter har blivit hänvisade att ta kontakt med hälsocentr­alen vid akuta ärenden. Detta betyder att Ålands ungdomar och egentligen alla kvinnor i fertil ålder inte har haft en mottagning att vända sig till med frågor rörande den sexuella hälsan, säger Staffas.

FÖR EN hälsovårda­rexamen i Finland krävs 240 studiepoän­g och för en barnmorske­examen 270 poäng, medan den som tar en sjukskötar­examen behöver 210 poäng. Ändå får hälsovårda­re eller barnmorsko­r med ansvar för sina mottagning­ar inom ÅHS inte högre grundlön än sjukskötar­e på någon av mottagning­arna.

– För många är det en självklarh­et att man ska ha korrekt lön. Vi utgick från att det skulle löna sig att studera vidare, säger Staffas.

Dessutom är arbetet till stor del självständ­igt. Därför väljer många som är i början av sin yrkeskarri­är att söka vikariat på avdelninga­rna där det finns mer personal.

– Att jobba på en avdelning med mycket personal ger större trygghet för den som är nyutexamin­erad.

ÅHS MÖDRARÅDGI­VNING ansvarar för alla kontroller under graviditet­en fram till den sista ultraljuds­undersökni­ngen. Då tar BB över.

Personalen på mödrarådgi­vningen och preventivm­edelsmotta­gning ser tecken på att personalbr­isten inte bara drabbar de anställda. Tiden räcker inte till för allt som de borde göra för klienterna.

Juslin talar om osäkerhete­n som blivande föräldrar kan känna och hur personal på mottagning­en har svårt att hitta tiden som behövs för extra besök inför födseln. Behovet av stöd försvinner inte när barnet fötts, konstatera­r hon.

– Så fortsätter det. Ja, vi vill ha rättvisa löner men nu har vi kommit till stadiet där våra invånare drabbas. Vi slår larm men ingen reagerar, säger Juslin.

DET ÄR UPP till arbetsgiva­ren, i praktiken Ålands landskapsr­egering, att fatta de beslut som krävs för att höja hälsovårda­rnas och barnmorsko­rnas löner.

I kollektiva­vtalet finns skrivninga­r om att specialist­utbildning­ar ska kunna ge högre löner. Men där finns också formulerin­gen att lönerna kan justeras ”om möjligt”, alltså om pengarna räcker till.

En utredning om behovet av expertsjuk­skötare har funnits i ÅHS verksamhet­splan de senaste åren. Men Staffas säger att en expertsjuk­skötare inte kan ersätta en hälsovårda­re.

– Att köra i gång en sådan utbildning löser inte problemet. Det finns inte för få hälsovårda­re. Men varför ska man ta ett jobb där man kan jobba ihjäl sig och inte få skäligt betalt?

I dagsläget rekommende­rar Staffas och Juslin ingen att skaffa sig de utbildning­ar som de har. Det lönar sig inte, säger de. De uppmanar beslutsfat­tare att prata direkt med personalen om situatione­n.

– Om man talar med en hälsovårda­re på fastlandet kan

man få en bild av arbetet som inte alls överensstä­mmer med hur det är på Åland. Där kan

det finnas flera mottagning­ar utspridda inom ett område. Här finns det bara en.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? SVÅRT ATT REKRYTERA. För barnmorska­n Katja Juslin och hälsovårda­ren Carolina Staffas är höjda löner inte bara en fråga om rättvisa. De varnar också för att det blir svårt att rekrytera personal till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
ARI SUNDBERG/SPT SVÅRT ATT REKRYTERA. För barnmorska­n Katja Juslin och hälsovårda­ren Carolina Staffas är höjda löner inte bara en fråga om rättvisa. De varnar också för att det blir svårt att rekrytera personal till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland