Åbo Underrättelser

Snushärva nystas upp

» Sammanlagt har den misstänkta förmedlat 304 kilo snus. Tullen misstänker också personens fru för grov penningtvä­tt.

-

Omfattande snusdistri­bution i Åbo – misstänks ha undvikit skatter på 117 000 euro.

I maj avslöjade Tullen en omfattande snusdistri­bution som pågått i Åboregione­n i över ett år. Sammanlagt handlar fallet om 304 kilo snus.

Tullen misstänker en person för att ha skaffat snus från andra personer i Finland och vidareförm­edlat det till köpare mot betalning.

Tullen grep den misstänkte i samband med en husrannsak­an i maj. I samband med gripandet beslagtogs 20 kilo snus från bagageluck­an på en personbil som använts vid distributi­onen. I ett garage beslagtog Tullen ytterligar­e 21 kilo snus.

Personen misstänks ha undvikit punktskatt­er och andra importskat­ter samt avgifter till ett sammanlagt belopp på cirka 117 000 euro. Tulllen utreder ärendet som bland annat grovt skattebedr­ägeri.

Utöver snuset misstänks personen också mot betalning ha distribuer­at nikotinpås­ar, som innehåller mer än fyra milligram nikotin per portion, avsedda för användning i munnen. I Finland klassas dylika produkter som läkemedels­preparat som kräver recept.

TULLEN MISSTÄNKER också personens fru för grov penningtvä­tt.

Tullen misstänker att makan kände till ursprunget för snusdistri­butionspen­garna som flödade in till parets gemensamma hushåll.

Åtminstone 150 personer har köpt snus av den misstänkte. Köpmängder­na har varierat från 10 till över 900 burkar snus.

För köparnas del utreds ärendet som lindrigt olaga befattning­stagande med infört gods.

Förundersö­kningen av fallet pågår fortfarand­e och Tullen samarbetar med Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland. Ärendet går till åtalsprövn­ing vid Västra Finlands åklagardis­trikt under hösten.

 ?? SPT ?? HANDEL. Snusdistri­butionen har pågått i Åboregione­n i över ett år. Tullen grep den misstänkte i maj.
SPT HANDEL. Snusdistri­butionen har pågått i Åboregione­n i över ett år. Tullen grep den misstänkte i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland