Åbo Underrättelser

Valmodell skapar missnöje

» Det råder delade åsikter kring hur diskussion­erna inom de politiska rummen har förlöpt.

- Adrienne Westerback 045-1373663 adrienne.westerback@aumedia.fi

Delade åsikter om hur nämndförha­ndlingarna i kommunen har förlöpt.

Om man beaktar detta skulle det också vara att följa väljarnas vilja, tycker jag. Den rådande valmetoden i nämndupplä­gget är inte huggen i sten, man kan faktiskt välja att göra det på ett annat sätt. Satu Söderström, Sannf

Kimitoöns nämndförha­ndlingar har varit i full gång sedan kommunalva­let i juni.

Från SFP:s sida kommentera­r Jan Drugge i ÅU tisdagen den 20 juli (18 juli på webben) att diskussion­erna börjar vara på slutrakan och hittills har förts i god anda.

Det här reagerar Satu Söderström (Sannf) på med förvåning.

– Jag anser att man inte kan kalla de förhandlin­gar som vi hittills har haft för diskussion­er. I stället har det största partiet på ön, SFP, meddelat resten hur de vill fördela de olika nämndposit­ionerna, säger hon.

I ÅU:S TIDIGARE text påpekar Drugge att det alltid finns olika åsikter men att man hur som helst har följt valmatemat­iken och därmed även väljarnas vilja.

Enligt Söderström är det däremot främst en fråga om inställnin­g: hur vill man sköta uppdelning­en?

Hon poängterar att jo, SFP är det största partiet med flest mandat, men om man ser till antalet röster som de invalda personerna har fått, finns också förtroende­valda från de mindre partierna i toppen.

– Om man beaktar detta skulle det också vara att följa väljarnas vilja, tycker jag. Den rådande valmetoden i nämndupplä­gget är inte huggen i sten, man kan faktiskt välja att göra det på ett annat sätt.

Hon nämner systemet efter föregående val, där samtliga partier tilldelade­s högre nämndposte­r. Enligt Söderström har hon inom de pågående förhandlin­garna frågat varför den här metoden inte används även denna gång, men fått svaret att den inte anses vara lämplig.

NÄR JAN DRUGGE besvarar kritiken hänvisar han till valresulta­tet.

Åsikten om att nämndposit­ionerna kunde fördelas på ett annat sätt än enligt partiernas mandat anser han inte skulle vara att respektera väljarnas vilja.

– Det parti som fått flest röster får också flest platser. Om vi nu skulle börja ge bort våra mandat är det väl knappast någon poäng med att ha val överhuvudt­aget, säger han.

DRUGGE ÄR medveten om att man efter det förra kommunalva­let valde att göra just så – fördela platserna på ett annat sätt än enligt den rådande modellen. Enligt honom glömdes den välviljan ändå snabbt bort när arbetet sedan kom i gång.

– Dessutom fick beslutet en hel del kritik ute på fältet av väljare som ansåg att valresulta­tet inte respektera­des, säger han.

Den rådande metoden har hittills använts eftersom den är mest allmän, konstatera­r Drugge. Men även om det inte kommer göras några förändring­ar just nu är det möjligt att diskutera saken i framtiden.

DET ÄR INTE bara Satu Söderström som invänder mot kommentare­rna i ÅU:s tidigare artikel om förhandlin­garna, också Janne Salonen (obunden) är överraskad.

Enligt Jan Drugge är förhandlin­garna på slutrakan och står förmodlige­n klara innan det första fullmäktig­emötet den 9 augusti. Det här har Salonen svårt att tro.

– Jag är ganska övertygad om att vi inte kommer att klara av förhandlin­garna innan fullmäktig­e sammanträd­er igen, utan det kommer att röstas om saken på det mötet, skriver han i ett inlägg i Facebookgr­uppen ”Ö-talk”.

Salonen påpekar att förhandlin­gssessione­rna uppenbarli­gen har tolkats väldigt olika, eftersom han i motsats till Drugge inte har uppfattat dem som diskussion­er, utan snarare som informatio­nsträffar.

PÅ KOMMENTARE­N om att förhandlin­garna nog inte kommer att vara avklarade i slutet av månaden, svarar Drugge att han med sitt tidigare uttalande främst åsyftade att man förbereder sig så gott man kan, så att allting sedan kan fortlöpa så smidigt som möjligt under fullmäktig­emötets gång.

– Om man vill fördröja processen med flera omröstning­ar så kan man ju såklart alltid göra det, men det kommer inte att ha någon betydande inverkan, säger han.

Drugge poängterar att det kanske också funnits förväntnin­gar på att det skulle föras lite mer ingående diskussion­er än det hittills gjorts, men att det är så här det fungerar.

Besluten som hittills tagits inom ramen för förhandlin­garna har tagits med väljarna i fokus, konstatera­r han.

Jag är ganska övertygad om att vi inte kommer att klara av förhandlin­garna innan fullmäktig­e sammanträd­er igen.

Janne Salonen i ett Facebookin­lägg

Det parti som fått flest röster får också flest platser. Om vi nu skulle börja ge bort våra mandat är det väl knappast någon poäng med att ha val överhuvudt­aget.

Jan Drugge, SFP

 ?? MONICA SANDBERG ?? KRITISK. Satu Söderström (Sannf) anser att en annan metod än den rådande kunde användas vid uppdelning­en av nämndposte­rna i Kimitoön.
MONICA SANDBERG KRITISK. Satu Söderström (Sannf) anser att en annan metod än den rådande kunde användas vid uppdelning­en av nämndposte­rna i Kimitoön.
 ?? MONICA FORSSELL ?? MISSNÖJD. Janne Salonen (obunden) delar inte Jan Drugges uppfattnin­gar om hur nämndförha­ndlingarna hittills har förlöpt.
MONICA FORSSELL MISSNÖJD. Janne Salonen (obunden) delar inte Jan Drugges uppfattnin­gar om hur nämndförha­ndlingarna hittills har förlöpt.
 ?? JAN-OLE EDBERG ?? FÖLJER VALMATEMAT­IKEN. Det parti som fått flest röster får också flest platser, säger Jan Drugge (SFP).
JAN-OLE EDBERG FÖLJER VALMATEMAT­IKEN. Det parti som fått flest röster får också flest platser, säger Jan Drugge (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland