Åbo Underrättelser

Nya förhör om stallbrott

» Arbetet kring fallet fortsätter i mitten av augusti.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Nya förhör i fallet där ett par misstänks för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn ska göras.

Materialet i fallet där ett par misstänks för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn i ett häststall i Nådendal har nått Polisinrät­tningen i Inre Finland. Utrednings­chef Joni Länsipuro från polisen i inre Finland bekräftar att förhör kommer äga rum på nytt.

– Det finns ett klart behov av att ställa frågor på nytt och precisera dem, säger Länsipuro.

Fallet flyttar alltså från Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland till Polisinrät­tningen i Inre Finland.

Orsaken är att den lokala polisinrät­tningens opartiskhe­t i brottsutre­dningen ifrågasatt­s på grund av anklagelse­r mot polisen som gäller olaga handlingar i samband med djurskydds­uppdrag.

Nya förhör för både bägge parter, det vill säga brottsoffe­r och misstänkta är enligt Länsipuro inget nytt, utan de räknas mer som tillläggsf­örhör. Förhören kommer att starta efter att åklagaren har återvänt från sin semester i augusti.

– Brottskate­gorierna är fortsättni­ngsvis de samma, men har möjlighet att smått förändras under förhörspro­cessen.

I MITTEN AV juni var Nådendalss­tallet brottsanmä­lt för 14 olika brottsrubr­iceringar. Bland dem finns grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, sexuellt utnyttjand­e av barn, sexuellt utnyttjand­e samt tvingande till sexuell handling. De misstänkta brotten ska ha infallit mellan åren 2012–2021.

– Vi kommer att gå igenom både fallet och brottsrubr­iceringarn­a med åklagaren varpå förhören påbörjas, säger Länsipuro.

Då utredninge­n flyttats från Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland till Polisinrät­tningen i Inre Finland menar Länsipuro att utmaningen ligger i att de inom polisen kommer behöva ha mycket kött på benen innan nya förhör påbörjas.

– Det blir en lite längre process och jag förstår att det tynger anhöriga, men vi kan inte bara köra och ställa en fråga åt gången, utan då vi väl anländer för att arbeta med fallet stannar vi en längre tid på området, säger Länsipuro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland