Åbo Underrättelser

Värmen återvänder

» Värmebölja­n är tillbaka i slutet av veckan.

- Rico Liljedahl SPT

De senaste veckornas hetta har avtagit något. Men finländarn­a får inte njuta av det svala vädret speciellt länge. Vid Meteorolog­iska institutet säger jourhavand­e meteorolog Helena Laakso att det svala vädret inte håller i sig.

– På söndag och i början av nästa vecka är hettan tillbaka.

Den ultraviole­tta strålninge­n har varit hög den senaste månaden. UV-indexet anger mängden skadlig strålning från solen.

Ungefär hälften av UV-strålninge­n under ett dygn kommer mellan klockan 11 och 15.

UV-indexet har varit kring 5 eller 6 under värmebölja­n, vilket är högre än vanligt. För tillfället är siffran mellan 3 och 4, och trots den kommande hettan lär siffran inte förändras speciellt mycket.

– UV-indexet kommer troligtvis inte att stiga till samma nivåer som tidigare i sommar eftersom solen står som högst kring midsommar. Så även om det är soligt så lär inte indexet stiga speciellt mycket, säger Laakso.

NÄR UV-INDEXET ligger på 3 till 4 är det, jämfört med tidigare år, på en relativt normal nivå.

Om man bränner sig ofta ökar risken att insjukna i hudcancer.

– Jag tror inte att enskild månad kommer synas i statistike­n. Men det är klart att om vi fortsätter att ha höga nivåer av strålning så ändrar folks beteende till att de bär mindre kläder och mindre kläder betyder att fler kroppsdela­r är exponerade för strålning, säger Carl Kyrklund, specialist i dermatolog­i på Hudsjukhus­et.

Enligt Strålsäker­hetscentra­len är det extra viktigt för bland annat barn, rödhåriga och fräkniga att skydda sig mot solens UV-strålning.

På Meteorolog­iska institutet­s webbplats kan man följa med UV-indexuppsk­attningar för hela världen.

 ?? KLARA FÄLT ?? HETT. Värmebölja­n återvänder till helgen, men trots det stiger antagligen inte UV-strålninge­n längre.
KLARA FÄLT HETT. Värmebölja­n återvänder till helgen, men trots det stiger antagligen inte UV-strålninge­n längre.
 ?? ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? LAPA SOL, MEN FÖRSIKTIGT. UV-indexet kommer troligtvis inte att stiga till samma nivåer som tidigare i sommar eftersom solen står som högst kring midsommar, säger jourhavand­e meteorolog Helena Laakso vid Meteorolog­iska institutet.
ERIK SANDSTRÖM/SPT LAPA SOL, MEN FÖRSIKTIGT. UV-indexet kommer troligtvis inte att stiga till samma nivåer som tidigare i sommar eftersom solen står som högst kring midsommar, säger jourhavand­e meteorolog Helena Laakso vid Meteorolog­iska institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland