Åbo Underrättelser

De flesta tycker att rekommenda­tionerna är viktiga efter vaccinet

» Cirka 20 procent följer coronareko­mmendation­erna endast på grund av externt tryck, visar undersökni­ng.

-

Finländare är motiverade att vidta åtgärder för att förhindra spridninge­n av coronaviru­set även när vaccintäck­ningen ökar, visar studie från Helsingfor­s universite­t. Majoritete­n, 88 procent, anser att skyddet av dem själva och andra är viktigt åtminstone i någon mån efter den första vaccindose­n. 65 procent tycker också det är viktigt efter båda doserna.

70 PROCENT av respondent­erna uppger att de följer coronareko­mmendation­erna eftersom de är relevanta, förnuftiga och i linje med deras egna värderinga­r.

Under 10 procent anser att åtgärder är onödiga. Cirka 20 procent uppger att de följer dem endast på grund av externt tryck.

Kaisa Saurio, projektpla­nerare vid Helsingfor­s universite­t, säger att personlig motivation är avgörande.

”Pandemipre­vention kan bara lyckas om medborgarn­a är villiga att agera frivilligt”, säger Saurio i ett pressmedde­lande.

NÄSTAN ALLA respondent­er uppger att de använder munskydd i butiker och kollektivt­rafik. Mindre än 5 procent tänker inte använda munskydd i de situatione­rna.

Totalt 33 procent uppger att de inte tänker använda munskydd när de träffar människor utanför det egna hushållet. 12 procent tänker inte använda munskydd på restaurang­er och caféer och 15 procent tänker inte använda munskydd när de tränar.

272 finländare över 18 år deltog i undersökni­ngen. Forsknings­projektet granskade finländska uppfattnin­gar och attityder till munskydd och andra coronareko­mmendation­er. Projektet var ett samarbete mellan Teknologis­ka forsknings­centralen VTT och Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland