Åbo Underrättelser

Skrotrekor­d i skärgården

» M/S Roope är en efterlängt­ad gäst på öarna.

-

Skrotinsam­lingsrekor­det från 2020 slogs i skärgården i år då Sydvästra Finlands avfallserv­ice (LSJH) under den första veckan i juli samlade in över 55 000 kilo skrot i Pargas och Rimito skärgårdar. Så här mycket skrot har man aldrig tidigare samlat in.

Jämfört med i fjol fick man in 3 000 kilo mera skrot i år.

– I år tog vi emot flera skrotbilar och skördetrös­kor. Vi har inte heller sett en liknande mängd elapparate­r på några år. Och det gläder oss att bygg- och städsäckar­nas popularite­t håller i sig. Det är mycket bra, för dessa avfall hör inte hemma i skärgården­s avfallskär­l för brännbart avfall. De ska antingen läggas i våra storsäckar och lämnas till skrotinsam­lingen, eller föras direkt till sorterings­stationen, förklarar LSJH:s serviceche­f Jaana Saario-Lomppi.

MÄNGDEN metallskro­t och farligt avfall var på samma nivå i år som under tidigare år. Metallskro­tets andel i insamlinge­n är alltid störst och metallskro­tets andel var nästan 34 000 kg i år.

Det samlades in lite över 6 000 kg elapparate­r och cirka 2 900 kg farligt avfall. Över 3 500 kg ackumulato­rer samlades in från öarna, tillsamman­s med 3 800 kg storsäckar och 5 300 kg skrotfordo­n.

Mest skrot ville människor bli av med i år på Nötö, Åvensor och Nåtö.

– Vi verkade vara väntade gäster på öarna. Även om solen sken lite väl varmt under insamlings­veckan, bars skrot flitigt ombord på Roope. På många av hållplatse­rna var det härlig torgstämni­ng, säger SaarioLomp­pi.

I ÅR AVBRÖTS skärgården­s skrotinsam­ling tillfällig­t på onsdagen den 7 juli, på grund av ett maskinfel på servicefar­tyg M/S Roope. Felet åtgärdades och insamlinge­n kunde fortsätta enligt tidtabell på torsdagen den 8 juli.

Hamnarna Berghamn Luk och Härmo som inte kunde besökas på onsdag, besöktes fredagen den 9 juli.

Skärgården­s invånare och sommargäst­er kan framföra önskemål om insamlings­platser för skärgården­s skrotinsam­ling 2022 ända till slutet av augusti. Förslagen kan skickas till LSJH per e-post till adressen kundtjanst@lsjh.fi eller som privat meddelande via LSJH:s sociala medier. Det går även att kontakta LSJH:s kundtjänst per telefon (tfn 0200 47 470, vardagar 9–15) och via chatten som finns på webbsidan.

 ?? MONICA FORSSELL ?? M/S ROOPE. Bland annat på Nötö, Åvensor och Nåtö ville människor i år göra sig av med en hel del skrot.
MONICA FORSSELL M/S ROOPE. Bland annat på Nötö, Åvensor och Nåtö ville människor i år göra sig av med en hel del skrot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland