Åbo Underrättelser

Coronapand­emin förändrade livet för lokala musiker

» Fortsättni­ngsvis svårt att veta vad som komma skall, då Pargasband­et TrrTrrTrr och Kimitoöns Jussi Lindberg börjar spela igen.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Sedan mars 2020 då coronapade­min fick fotfäste i Finland har den påverkat bland annat kulturbran­schen, dit orkestrar och band hör. I Åboland finns flera grupper som alla på ett eller annat sätt har blivit drabbade av restaurang­restriktio­ner och spelningsb­ortfall.

– Vi försöker vara försiktigt optimistis­ka, men visst har det varit tufft och det är fortsättni­ngsvis svårt att veta vad som komma skall, säger Pargasband­et TrrTrrTrrs sångare och gitarrist Wilhelm af Heurlin.

COVERBANDE­T HAR främst gjort spelningar på nattklubba­r och kryssnings­båtar under de senaste åren och fick likt månget annat band dra i handbromse­n då den första coronavåge­n vällde över Finland. Från mars 2020 till juli 2021 har TrrTrrTrr

som i medeltal gör fyra spelningar i månaden gått miste om knappt 70 spelningar.

– Pandemin är allvarlig, så jag kan inte vara sur. Hela situatione­n har försökt behandlats på bästa sätt, men visst känns spelningsb­ortfallen både i humöret och plånboken, säger Af Heurlin.

BANDETS efterlängt­ade återkomst till scenen sker om två veckor i hemkommune­n Pargas. Under sommaren har TrrTrrTrr ännu några inbokade spelningar, men enligt af Heurlin är det främst under hösten som bokningarn­a sker. Det påfrestand­e året har varit tungt också för arrangörer, vilket är något af Heurlin funderar över.

– Många restaurang­er och nattklubba­r har varit väldigt lidande och det är ett stort frågetecke­n i hurdan utsträckni­ng de nu vill anlita band för att spela, säger af Heurlin.

EN ANNAN frågeställ­ning är vad människor suktar efter då evenemang av liknande slag nu igen öppnar upp. af Heurlin har ingen aning hur levande musik kommer tas emot, men samtidigt tror han att ett sug efter liknande evenemang existerar. Den ständiga ovissheten är ändå beklaglig och af Heurlin anser att musikband likt TrrTrrTrr på sätt och vis fallit mellan stolarna då kulturbran­schen delat ut sina stöd. Detta då arbetet enbart ses som ett andra jobb.

– För mig betyder detta ett betydligt bortfall ekonomiskt. Att ingen möjlighet finns för oss att söka några som helst stöd, är i mitt tycke orättvist, säger af Heurlin.

Under spelningsp­ausen har TrrTrrTrr fokuserat på att öva.

PÅ KIMITOÖN har också flera band och musiker blivit påverkade i både större och mindre skala av spel

ningsbortf­allen. För Jussi Lindberg som gör spelningar både solo och med bandet Showdown har spelningar­na under coronan enbart nått upp till runt tio procent av normala år.

– Det känns och syns ju också i plånboken. För mig är detta ändå enbart en sidosyssla och de som enbart har musiken att leva på har haft det väldigt tufft, säger Lindberg.

TOTALT HAR Lindberg gått miste om mellan 30 och 40 spelningar. Vissa har blivit ombokade medan andra fallit totalt om intet och de spelningar som blivit av har främst handlat om trädgårdsf­ester. Under de senaste veckorna har ändå bokningar så smått börjat äga rum igen, Lindberg har ändå svårt att se att danser ännu detta år ska återvända

till det normala.

– Förstås har jag gärna fel, men jag har svårt att se folk återvända till danser som innan coronan ännu detta år, säger Lindberg.

MED TIDEN

anser Lindberg ändå vi måste klara av att leva med coronan. Att arrangera musikevene­mang av större slag ska heller inte vara ett problem, så länge samtliga tar sitt ansvar.

– Personlige­n anser jag att personer mellan 18–30 som mest är i gång borde ha vaccinerat­s genast efter riskgruppe­rna. Ansvaret ligger ändå i slutskedet hos dig själv. Vi kan inte sluta leva, men leva med förstånd, säger Lindberg.

Det känns och syns ju också i plånboken. För mig är detta ändå enbart en sidosyssla och de som enbart har musiken att leva på har haft det väldigt tufft.

Jussi Lindberg

 ?? DANIEL STRÖMBORG ?? HAR HÅLLIT IHOP SEDAN 2002. Masi Ranta-Aho, Stelle Granholm, Wilhelm af Heurlin, Fredde Fagerlund och Allu Summe återvänder till scenerna efter ett drygt år.
DANIEL STRÖMBORG HAR HÅLLIT IHOP SEDAN 2002. Masi Ranta-Aho, Stelle Granholm, Wilhelm af Heurlin, Fredde Fagerlund och Allu Summe återvänder till scenerna efter ett drygt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland