Åbo Underrättelser

Åbomusiker tillbaka efter påtvingad dvala

» Trots att spelningar bokas ligger osäkerhete­n som en skugga över branschen.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Musiker i regionen har på många sätt fått tänja på sina gränser när nästan samtliga spelningar försvann i och med coronaviru­set. Händelsefö­rloppet präglade också många band i Åboland.

– Året har varit tungt och beklagligt inom hela branschen. Då ingen säkerhet finns är det svårt både för oss musiker och kunderna, säger Tina Salminen.

Åbobon är frontfigur för bandet Tina Salminen Show & Covers, som spelar allt från duo, trio, kvartett och med fullt band. Spelningar sker främst på bröllop men också under andra tillställn­ingar runt om i Finland. Graviditet­en under senare delen av fjolåret var i Salminens fall en räddning, trots att ett ekonomiskt svinn på runt 60 000 euro gick om intet för bandet i och med bortfallet av spelningar.

– På hösten hade jag också arbete som kulturprod­ucent för Mörskoms kommun, så det var bara från januari till mars som jag var arbetslös innan jag sedan blev mammaledig, säger Salminen.

TROTS ETT svajigt läge med coronaviru­set och nya potentiell­a restriktio­ner har ändå Salminens bandkalend­er sakta men säkert fyllts upp under sommaren. Majoritete­n av spelningar­na är sådana som sköts upp från i fjol. Salminen är förstås eld och lågor att vara tillbaka efter mammaledig­heten.

– Känslan är förstås på topp och jag har längtat efter att få vara tillbaka på scenen, säger Salminen.

Osäkerhete­n är ändå ett överlappan­de tema trots att spelningar­na ökar. Restriktio­nerna påverkar fortsättni­ngsvis människors beteende och enligt Salminen syns detta då spelningsf­örfrågning­ar kommer med allt kortare varsel. Önskan om mindre än fullstora band är också vardagsmat nu, trots att det är med hela bandet Salminen förstås helst vill spela.

– Valet av mindre band är troligtvis en kostnadsfr­åga som är helt förståelig­t med tanke på den tid vi nu lever i, säger Salminen.

DET GÄLLER FÖR musikbande­n att smida så länge järnet är varmt, en ny potentiell coronavåg är enligt Salminen oroväckand­e.

Hon anser också att kulturbran­schen därför kunde prova på olika knep för att bland annat musikerna inte under hösten ska behöva gå samma öde till mötes som i fjol.

Runtom i världen har olika metoder använts för att kunna hålla festivaler och andra evenemang vid liv. Enligt Salminen har man exempelvis i Spanien prövat på att ha människor uppdelade i zoner på exempelvis festivalom­råden så att evenemange­n ska kunna hållas.

– Det krävs förstås mycket av organisatö­rerna att hitta på nya lösning

ar, men alla alternativ­a sätt borde vara bättre än att inte ha några spelningar eller evenemang alls, säger Salminen.

KULTURSTÖD­EN gav små plåster på såren och musiker på alla nivåer försöker nu utnyttja sommarens spelningar så långt det går, hur läget ser ut framåt hösten är höjt i dunkel.

– Regeringen gör förstås sitt bästa och det är mycket att fundera på. En liknande höst till kan ändå vara ödesdiger för många inom branschen som redan nu har det tufft, säger Salminen.

 ?? SAM SONNTAG ?? FÖRSÖKER VARA POSITIV. Trots säkerheten försöker Tina Salminen tänka att vi går mot bättre tider för musikbrans­chen.
SAM SONNTAG FÖRSÖKER VARA POSITIV. Trots säkerheten försöker Tina Salminen tänka att vi går mot bättre tider för musikbrans­chen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland