Åbo Underrättelser

Estoniautr­edare: Tolka de nya uppgiftern­a med försiktigh­et

» Den nu avslutade undersökni­ngen av vraket Estonia har gett ny informatio­n om hål i skrovet och hur bottnen ser ut vid vraket. Men utredarna konstatera­r att det behövs omfattande analyser av all data man samlat in.

- Jean Lindén SPT

Den nyligen avslutade undervatte­nsstudien av vraket Estonia har gett viktigt informatio­n. Det säger Rene Arikas, direktör för den estniska transports­äkerhetsby­rån Estonian Safety Investigat­ion Bureau, till SPT.

En sak som utredarna nu vet mera om är den deformatio­n på styrbord sida som avslöjades i en tv-dokumentär i fjol.

– Vi hade informatio­n om hålet, men visste inte hur stort det var. Det är åtminstone 22 meter långt och 4 meter högt. En del av hålet är på undre sidan av vraket, så vi kom inte åt hela hålet direkt, säger Arikas.

En annan viktig upptäckt är att fartygets bogramp nu lossnat helt.

– Den ligger på bottnen på styrbord sida, och lutar delvis mot fartygets skrov.

Att rampen har lossnat har skapat en öppning till bildäcket som kan underlätta framtida undersökni­ngar av fartyget och varför det sjönk.

En annan upptäckt gäller strukturel­la deformatio­ner på däck 5 och 6 på babord sida, säger Rene Arikas.

UNDERSÖKNI­NGEN av vraket gjordes under en och en halv vecka i mitten av juli av den estniska transports­äkerhetsby­rån och den svenska haverikomm­issionen. Den är en del av deras förstudie inför de egentliga undersökni­ngarna av vraket som är tänkta att ske nästa år.

De geologiska studierna av bottnen visar att Estonia i huvudsak vilar på mjuk lera. Men det finns stenar och berggrund i omgivninge­n.

Utredarna konstatera­r att data måste analyseras, och att fler undersökni­ngar eventuellt måste göras, för att klarlägga om stenarna och berggrunde­n har någon koppling till hålen i vraket.

Vraket har tidigare rört på sig efter förlisning­en, vilket märks i spår på bottnen. Arikas säger att de nu gjorda mätningarn­a visar att mitten av vraket vilar på antingen berg eller morän.

– Frågan är om vraket är stabilt, där det ligger i en lutning. De mätningar vi nu har gjort kommer att ge svaret. Troligen är omgivninge­n stabil.

Resultatet är viktigt inte minst med tanke på hur tryggt det är att göra vidare undersökni­ngar av vraket.

EN MÄRKLIG SAK var att mätningsut­rustningen några dagar drabbades av störningar från en okänd källa. Störningar­na drabbade flera typer av sonar-utrustning som man använde.

– Den första dagen pågick störningar­na någon timme, de två följande dagarna pågick de en längre tid. Störningar­na gjorde vår tillvaro knepigare, för vi kunde inte mäta deformatio­nerna då, säger Arikas.

Arikas säger att det inte är hans sak att spekulera i vad eller vem som låg bakom störningar­na.

Utredarna konstatera­r att det kommer att ta tid att analysera och bekräfta all data som man nu samlat in. Till dess ska uppgiftern­a tolkas med försiktigh­et.

När analyserna är klara kommer resultaten att publiceras.

Vi hade informatio­n om hålet, men visste inte hur stort det var. Det är åtminstone 22 meter långt och 4 meter högt.

Rene Arikas

 ?? SKÄRMDUMP ?? PÅ HAVETS BOTTEN. Vid en presskonfe­rens i Estland på tisdagen presentera­des bilder från den nu avslutade undersökni­ngen av Estonias vrak.
SKÄRMDUMP PÅ HAVETS BOTTEN. Vid en presskonfe­rens i Estland på tisdagen presentera­des bilder från den nu avslutade undersökni­ngen av Estonias vrak.
 ??  ?? ANALYSERAS NOGA. Rene Arikas, direktör för Estlands säkerhetsu­tredningsc­enter, säger att resultaten nu ska analyseras noga.
ANALYSERAS NOGA. Rene Arikas, direktör för Estlands säkerhetsu­tredningsc­enter, säger att resultaten nu ska analyseras noga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland