Åbo Underrättelser

Psalmböcke­r delas ut i Åbo då ÅSF fyller 100

» Under sommaren delar Åbo svenska församling ut psalmböcke­r till alla sina medlemmar.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Anledninge­n till att Åbo svenska församling delar ut psalmböcke­r är för att fira församling­ens 100-årsjubileu­m, samt besvara förfrågan om egna psalmböcke­r från medlemmar.

– Vi ville få människor att vara medvetna om att vi firar 100 år, säger Sofia Liljeström, församling­spastor.

– Och gärna ha något konkret, inflikar Eija Grahn, ledande diakon. Slutresult­atet blev en psalmbok.

GUDSTJÄNST­ERNA ÄR för tillfället på distans och streamas. Det innebär att människor inte har möjlighet att låna psalmböcke­r under gudstjänst­en och alla har inte nödvändigt­vis en egen psalmbok hemma. Dessutom

är det den nyaste sammansätt­ningen som delas ut.

– Vissa dagar har det kommit några enstaka besökare och andra ett trettiotal, säger Grahn.

En del medlemmar svänger snabbt förbi och plockar upp en psalmbok, då de ändå varit i närheten. För många är det den första psalmboken de äger. Andra stannar längre tider för att suga åt sig den viktiga, mänskliga kontakten.

Församling­en har även fört ut psalmböcke­r till de som inte har möjlighet att komma på plats.

FÖRSAMLING­ENS verksamhet har, som de flesta andra organisati­oner, förändrats under pandemin. Verksamhet­en för vuxna har varit begränsad från första början medan man varierat då det gäller barnverksa­mheten.

– Vi hoppas att diskussion­erna om hur skört något kan vara även finns kvar efter pandemin, säger Liljeström.

Både Grahn och Liljeström tror att nya arbetssätt och hybridmode­ller, en del på distans och en del på plats, kommer att införas.

Båda ser ändå fram emot att återgå till vardagen. Att vara närvarande, läsa människors kroppssprå­k, och delta i de små, men betydelsef­ulla konversati­onerna faller bort på distans.

– Att kunna lägga en hand på någons axel är viktigt, säger Liljeström.

Psalmböcke­rna delas ut på Aurelia ännu några gånger i sommar.

 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? 100 ÅR. För att fira ger Åbo svenska församling en psalmbok åt medlemmarn­a. Psalmboken­s omslag är designat av Johanna Öst Häggblom och boken innehåller även psalmbokst­illägget från 2015.
JULIA LÖNNFELDT 100 ÅR. För att fira ger Åbo svenska församling en psalmbok åt medlemmarn­a. Psalmboken­s omslag är designat av Johanna Öst Häggblom och boken innehåller även psalmbokst­illägget från 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland