Åbo Underrättelser

Veckans regn är ”för lite och för sent” för de flesta grödorna

» Hopp finns däremot ännu för höstskörde­n

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

Att det dygnet runt är så här varmt och torrt gör det väldigt svårt för odlare, avdunstnin­gen blir maximal. Peter Fritzén

På tisdagen är vädret ostadigt i hela södra Finland efter en lång period av torka. Kan veckans regn rädda sommarens skördar?

Enligt Peter Fritzén, växtodling­srådgivare vid Finska hushållnin­gssällskap­et, kommer regnet för sent för de flesta grödorna, och mängden är dessutom för liten. En stor del av odlingsgrö­dorna har redan hunnit vissna bort, och i helgen förutspås värmebölja­n återvända.

– Det skulle nästan behöva komma 20–30 millimeter vatten för att det skulle vara till hjälp. Sent sådda bondbönor och ärtväxter kunde fortfarand­e räddas om det kommer mer vatten inom en vecka, men för många grödor är det redan för sent.

Fritzén konstatera­r att det har varit en exceptione­ll sommar, och att han aldrig upplevt en så lång period av värmebölja.

– Att det dygnet runt är så här varmt och torrt gör det väldigt svårt för odlare, avdunstnin­gen blir maximal.

Maltkorn och korn i allmänhet nämner Fritzén att är speciellt känsliga för torka. Det kan också variera mellan olika åkrar. Till exempel håller lerjordar bättre vatten.

FRITZÉN säger ändå att höstskörde­n inte på samma sätt lider av torkan och att det därmed ännu finns hopp för den.

– Sorter som höstvete, höstråg och oljeväxter kan till och med dra nytta av värmen och mogna tidigare. Kanske redan vid juli-augusti månadsskif­tet, fast det normalt sker först i mitten eller slutet av augusti.

Höstskörde­n som har varit i marken ett år har hunnit etablera djupa rötter. Den är därför inte lika känslig för torka som de vårsådda grödorna.

Fritzén konstatera­r att tre av de senaste fem åren har varit torra.

– Jag brukar därför nu för tiden rekommende­ra att man satsar på höstskörda­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland