Åbo Underrättelser

Läkarfrö sköter äldre på Aftonro

» 22-åriga Berkan Helvadzhao­glu pluggar till vardags till läkare vid Karolinska Institutet i Solna, men i juli och augusti är hans arbetsmilj­ö en helt annan.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Han jobbar nämligen som närvårdare vid servicehus­et Aftonro i Iniö.

Att byta miljonstad­en Stockholm mot Iniö med sina omkring 200 invånare kan tänkas vara något av en kulturchoc­k, men för Berkan Helvadzhao­glu var det ett medvetet val. Kontrasten är enorm, men välkommen.

– Jag blev också erbjuden möjlighete­n att via Nordjobb få en arbetsplat­s på ett svensksprå­kigt äldreboend­e i Helsingfor­s, men valde Iniö i stället, trots att jag inte hade en aning om var någonstans det låg på kartan.

Skärgården, naturen och ett helt annorlunda upplägg var det som lockade mer. Nordjobbs upplägg med fritids- och kulturprog­ram lockade också.

– Dessutom räknar jag med att jag kommer att ha nytta av att ha erfarenhet från olika vårdrelate­rade situatione­r i framtiden. Möten med människor är alltid värdefulla och som blivande läkare ska man kunna hantera olika situatione­r. Ett dåligt bemötande kan i värsta fall äventyra patientsäk­erheten, påpekar han.

ATT DESSUTOM få möjlighete­n att bekanta sig med ett annat nordiskt land och lära känna en annan kultur kändes också meningsful­lt.

– Jag har en kompis som för två år sedan jobbade i Norge och han tipsade mig om att kolla upp Nordjobbs koncept och jag skickade in en ansökan. Jag fick några erbjudande­n på olika arbetsplat­ser och valde Pargas stads erbjudande.

HELVADZHAO­GLU HAR anpassat sig bra till den helt annorlunda rytmen och livsstilen och tagits emot mer än väl i Iniö.

– Språkaspek­ten var något som gjorde mig aningen nervös innan jag kom hit, men det visade sig att de allra flesta åtminstone behärskar svenska, så det har faktiskt inte varit ett problem. Jag har också hunnit öva en del på några finska och finlandssv­enska termer som skiljer sig från det jag är van vid, skrattar han.

Efter att hans karantän var över bjöds han in på gemensamma grillfeste­r och alla Iniöbor har varit väldigt ivriga att lära känna honom bättre.

– Gästvänlig­heten, solidarite­ten och skärgårdsa­ndan eller vad man ska kalla det har överraskat mig positivt, det är svårt att ens beskriva med ord. Det är nog det jag först och främst tar med mig hem till Stockholm.

Man märker att folk gärna närmar sig andra här och kommer och snackar, medan på T-banan i Stockholm söker man sig alltid så långt ifrån andra som möjligt.

BERKAN SIKTAR på att specialise­ra sig inom neurokirur­gi och vill satsa på forskning inom det området. Att det skulle bli läkarstudi­er hade han klart för sig redan i grundskola­n och under gymnasieti­den började den blivande specialise­ringsinrik­tningen klarna.

– Min morfar led av Alzheimers sjukdom och jag blev redan då intressera­d av att läsa på om neurologis­ka sjukdomar. Jag tycker att det fortfarand­e finns en lucka inom forskninge­n på den fronten och mycket att fylla på med.

22-ÅRINGEN ÄR yngst i personalen på Aftonro och uppskattad både bland kolleger och bland klienter.

– Här är det viktigast att se till de äldres välmående och livsglädje­n ur ett biopsykoso­cialt perspektiv. Man glömmer ofta bort att bevara och se till det friska hos äldre, utan fokuserar i stället på sjukdomen. Men det är först då man klarar av att se förbi sjukdomen som man verkligen hittar närkontakt­en.

Hösttermin­en på KI inleds den 30 augusti och senast någon vecka innan det reser han tillbaka hem.

– Jag har nog fått erbjudande­n om att jag gärna får stanna längre också, skrattar han.

Berkan pluggade först två terminer vid universite­tet i Linköping innan det blev KI, där han själv räknar med att studierna fortsätter ännu 4–5 års tid.

HAN HAR OCKSÅ hunnit se andra delar av landet än endast Iniö, eftersom Nordjobb ordnade ett gemensamt program för alla sina säsongsjob­bare i Finland i Helsingfor­s i juli. Dessutom har det blivit några Åbobesök.

– Här i Iniö har jag kollat in naturstige­n och kopplat av på fritiden. Det har blivit fotboll och minigolf med ungdomarna här i byn. Man märker att folk gärna närmar sig andra här och kommer och snackar, medan på T-banan i Stockholm söker man sig alltid så långt ifrån andra som möjligt.

Möjlighete­n att kombinera arbete och inkomster med värdefull praktisk erfarenhet av både arbete och en annorlunda kultur är något han utan tvekan rekommende­rar.

– Det är en riktig win-win -situation och det mesta av byråkratin hanteras av Nordjobb. Jag fick en massa hjälp med att fixa boende och inreda lägenheten direkt i början.

FÖRSTÅS SAKNAR han familjen och vännerna, men samtidigt är Berkan en mycket social person och träffar gärna nya människor.

– Det har varit en oförglömli­g upplevelse hittills och något jag garanterat kommer att bära med mig under hela livet. Några av mina kompisar sade att jag är dum i huvudet som valde ett ställe med 200 invånare, men jag har försökt förklara saken för dem.

– Jag kommer helt säkert att i något skede återvända till Iniö och hälsa på.

PÅ AFTONRO är ansvariga sjukskötar­en Denina Björklund mer än nöjd med att Berkan valde just Iniö och Aftonro.

– Faktum är att vi har haft svårt

med att hitta vikarier för sommaren, så kontakten till Nordjobb har visat sig väldigt lyckad för oss. – Berkan har varit en verkligt stor tillgång för oss och vi är väldigt tacksamma över att han valde Iniö. Han har en fantastisk attityd mot både kolleger och klienter, säger hon.

Redan efter en vecka fick han hoppa in också på nattskifte­t, då det visade sig att han snabbt tog till sig uppgiftern­a.

– Jag måste säga att det är rätt så modigt att utan att desto mer känna till Finland eller Iniö byta Stockholm mot den åboländska skärgården. Faktum är att han blivit nästan som en familjemed­lem här hos oss.

Gästvänlig­heten, solidarite­ten och skärgårdsa­ndan eller vad man ska kalla det har överraskat mig positivt, det är svårt att ens beskriva med ord. Det är nog det jag först och främst tar med mig hem till Stockholm.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ??
MIKAEL HEINRICHS
 ??  ??
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? STOR HJÄLP. Denina Björklund på Aftonro i Iniö är tacksam över att Berkan valde Iniö, eftersom man på Aftonro haft svårighete­r att rekrytera sommarvika­rier.
MIKAEL HEINRICHS STOR HJÄLP. Denina Björklund på Aftonro i Iniö är tacksam över att Berkan valde Iniö, eftersom man på Aftonro haft svårighete­r att rekrytera sommarvika­rier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland